Μεταμοσχεύσεις μόνο με συναίνεση από 1/6

Σε ισχύ τίθεται το ερχόμενο Σάββατο 1 Ιουνίου το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με αυτό, ενεργοποιείται για πρώτη φορά η περίφημη εικαζόμενη συναίνεση του δότη αλλά και η συναίνεση των οικείων του ως προϋποθέσεις για τη διαδικασία κατ’ εφαρμογή των δύο τελευταίων σχετικών νόμων (Ν.3984/2011 και 4075/2012).   Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί προ πολλών μηνών ώστε να υπάρχει το περιθώριο της επικοινωνίας του νέου θεσμικού πλαισίου για τη δωρεά οργάνων, κι ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την εφαρμογή τους, το τοπίο παραμένει θολό.
Είναι ενδεικτικό ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αναγκάζεται να δίδει συνεχώς διευκρινίσεις, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται αλλά και το περιεχόμενό τους να σκληραίνει ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.

Σε ανακοίνωση γίνεται λόγος για  «πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού, μέσα στο οποίο χρησιμοποιείται και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση.
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων» επισημαίνει ο ΕΟΜ.
«Τελικοί αποδέκτες της ζημίας αυτής δεν είναι άλλοι από τους πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για τη σωτηρία της ζωής τους, στην ανεύρεση ενός μοσχεύματος» καταλήγει η ανακοίνωση.   Διευκρινίσεις (για πολλοστή φορά) από τον ΕΟΜ   Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων αποσαφηνίζει με  ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, σχετικά με την έναρξη της διάταξης του νόμου περί δωρεάς οργάνων ν.3984/2011, την 1η Ιουνίου 2013.   Σύμφωνα με αυτόν, η  αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του. Σημειώνεται ότι η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011.

Σε ισχύ από 1ης Ιουνίου η «αρνητική» δήλωση

Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση, που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι:   *στην περίπτωση που πολίτης που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων. *η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στη περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του. *σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι.   Υπογραμμίζεται επίσης από τον φορέα ότι ουδέποτε στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.

Σχετικά άρθρα