Σου αρέσει ο χαλβάς; Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για τα οφέλη και τις θερμίδες που έχει

Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα της Σαρακοστής και όχι μόνο. Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα, μα μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.

Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Τον συναντούμε σε διάφορες  χώρες της Μεσογείου και της Ανατολής και στην Ελλάδα διαδόθηκε από πρόσφυγες της Σμύρνης (χαλβατζήδες πρόσφυγες) όπου πουλούσαν χαλβάδες σε μικρές  παράγκες.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του χαλβά;

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, λόγω των αμινοξέων που περιέχει για αυτό και προτιμάται από πολλούς χορτοφάγους. Λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, δυναμώνει τα οστά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.

Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω την περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πόσα και ποια είναι τα είδη του;

  • Σησαμένιος

Παρασκευάζεται από ταχίνι (λιωμένο σουσάμι), το οποίο συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στον χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή στέβια κλπ με μαστιχώδη υφή.

  • Σιμιγδαλένιος

Παρασκευάζεται από χοντρό σιμιγδάλι, σιρόπι από νερό και ζάχαρη και ελαιόλαδο και δεν πωλείται στην αγορά. Η υφή του είναι νωπή και μαλακή.

  • Χαλβάς Φαρσάλων

Παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (συνήθως από ρύζι ή από καλαμπόκι – κορν φλάουρ), βούτυρο, νερό και ζάχαρη, ενώ έχει λιπαρή και πολύ μαλακιά υφή.

  • Χαλβάς Κετέν

Παρασκευάζεται από μια κολλώδη μάζα κυρίως από αλεύρι και ζάχαρη ενώ η υφή του είναι νηματοειδής σαν βαμβάκι. Στην αγορά θα βρείτε πολλά από τα είδη του χαλβά όπου τους έχει προστεθεί κακάο, ξηροί καρποί, σοκολάτα και μέλι.

Πόσες θερμίδες έχει;

Όσο υγιεινός και να είναι, δεν σημαίνει ότι είναι και… αθώος σε θερμίδες. Βέβαια, τίποτα δεν παχαίνει εάν καταναλώνεται με μέτρο και αν επιλέξετε χαλβά για γλυκό απ’ ότι μία πάστα για παράδειγμα, σίγουρα  αποτελεί ιδανική επιλογή.

Τα 100γρ. χαλβά αποδίδουν γύρω στις 350 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς. Πάντως, ο χαλβάς αποτελεί εξαιρετική επιλογή σνακ και για τα παιδιά.

Βάσω Βαγιώτα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα
www.diatrofi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καθαρά Δευτέρα. 10 διατροφικά tips για να μην βάλεις ούτε μια θερμίδα στη νηστεία

Απώλεια κιλών στη νηστεία; Γίνεται με αυτή τη διατροφή των 1.500 θερμίδων!

Διαλείπουσα νηστεία ή fasting: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτόν τον τύπο δίαιτας

Σχετικά άρθρα