Γιατί ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους άνδρες; Οι επιστήμονες εξηγούν…

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο η ερώτηση επαναλαμβάνεται αδιάκοπα: για ποιον λόγο η Covid-19 πλήττει σε τέτοιο βαθμό τους άρρενες υπέρβαρους ή παχύσαρκους; Και δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

«Όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία διαπιστώνουν πολύ σημαντικό ποσοστό ασθενών υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Παράλληλα, «τα τρία τέταρτα των ασθενών είναι άνδρες», επισημαίνει εντατικολόγος του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι. Τη διαπίστωση αυτή συμμερίζεται συνάδερφός του Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη. «Θα έλεγα ότι το 80% των ασθενών είναι άνδρες», σχολιάζει στους New York Times.

Γιατί ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο άνδρες και υπέρβαρους;

Στο Λονδίνο, γιατρός του University College δηλώνει επίσης ότι «περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες» πλήττονται από τις σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 και «οι υπέρβαροι ασθενείς ή οι ασθενείς με προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο». Άλλωστε οι βρετανικές στατιστικές επιβεβαιώνουν την εμπειρική διαπίστωση: το 73 των σοβαρά ασθενών είναι άνδρες και το 73,4 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ο υπολογισμός έγινε στις 3 Απριλίου από τον ανεξάρτητο οργανισμό ICNARC και δείχνει ότι οι υπέρβαροι έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στην εντατική: το 42,4% των ανθρώπων με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 επιβιώνει, έναντι 56,4% όσων έχουν ΔΜΣ κάτω του 25. Επίσης, ο παράγοντας του φύλου βαρύνει σημαντικά: Το 55,4% των γυναικών επιβιώνει στην εντατική, έναντι του 47,8% των ανδρών, σύμφωνα με υπολογισμούς επί δείγματος 2.200 ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για διαπιστώσεις, χωρίς εξηγήσεις. «Μέχρι σήμερα δεν έχω σαφή εξήγηση», εκφράζει ο Γάλλος ειδικός Jean-François Delfraissy, ο οποίος προβάλλει την υπόθεση της μεγαλύτερης συχνότητας παθολογιών στους άνδρες. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε αυτόν τον ιό. Δεν τον γνώριζα πριν από τρεισήμισι μήνες. Υπάρχουν τόσα ερωτήματα», παραδέχεται ο επιστήμονας που προεδρεύει της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της γαλλικής κυβέρνησης για την επιδημία.

Οι 3 επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία

Μια πιθανή εξήγηση για τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών ασθενών της Covid-19 στα νοσοκομεία: οι καλύτερες φυσικές άμυνες των γυναικών απέναντι στον ιό. Είναι μια «γνωστή» κατάσταση που αφορά τις ιογενείς νόσους. Η εγγενής ανοσία είναι καλύτερη στις γυναίκες, κυρίως πριν από την εμμηνόπαυση, τονίζει ο καθηγητής Pierre Delobel, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τουλούζης.

Για τον παράγοντα του βάρους, η πιο προφανής εξήγηση είναι η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης στους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους. Και τα δύο είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για την Covid-19, βάσει διαπιστώσεων που έγιναν τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία. Όπως επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ηλικία, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών αγγειακών νόσων είναι μεγαλύτερη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πρέπει να κάνω το τεστ;» Ο απαραίτητος οδηγός με 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό!

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο «σύμμαχος» του Σωτήρη Τσιόρδα έναντι του κορωνοϊού – Οι δύο γάμοι, τα πανέμορφα παιδιά του και η… ζωή στα social media

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα