Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Αντιηλιακά: πώς και από πότε πρέπει να τα χρησιμοποιείς
Αντιηλιακά: πώς και από πότε πρέπει να τα χρησιμοποιείς thumbnail

Αντιηλιακά: πώς και από πότε πρέπει να τα χρησιμοποιείς

Γράφει ο Δερματολόγος, Δημήτρης ΚαπετανάκηςΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Τα αντιηλικά είναι προιόντα που περιέχουν φίλτρα που απορροφούν την UV (υπεριώδη) ακτινοβολία και αυτά είναι τα χημικά φίλτρα, ή περιέχουν φίλτρα που αντανακλούν την UV ακτινοβολία και αυτά είναι τα φυσικά φίλτρα. Τα φίλτρα αυτά διαλύονται σε μία υδατική βάση και κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας, γαλακτώματος και τζελ.


Τα περισσότερα από αυτά τα προιόντα προστατεύουν την επιδερμίδα από την UVA ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για το έγκαυμα αυτής, ενώ λίγα προιόντα και τελευταία αρκετά περισσότερα προστατεύουν και από την UVA ακτινοβολία,που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα της επιδερμίδας, την φωτογήρανση, αλλά και για πρόκληση αλλοιώσεων στο DNA των σπίλων.


Ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται στις συσκευασίες των αντιηλιακών (π.χ. SPF 10) σημαίνει πως μπορεί αυτός που το χρησιμοποιεί να καθήσει 10 φορές πιό πολύ ώρα, ώστε να μην γίνει έγκαυμα. Τα αντιηλιακά με δείκτη προστασίας 15 μπλοκάρουν το 93% της UVB ακτινοβολίας, με δείκτη προστασίας 30 μπλοκάρουν το 97% της UVB ακτινοβολίας και με δείκτη προστασίας 50 μπλοκάρεται το 98% της UVB ακτινοβολίας.


Για τον λόγο αυτό και δείκτες προστασίας άνω του 50 δεν έχει πρακτική αξία. Πριν αρκετά χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των μελανωμάτων και αυτό αποδώθηκε στην λανθασμένη χρήση αντιηλιακών με δείκτες προστασίας 60,80,100 και 110!!


Αυτό συνέβη επειδή ο κόσμος νόμιζε πως βάζοντας ανιηλιακό με SPF 100 μπρούσε να κάθεται όλη μέρα στον ήλιο, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει. Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων οι δείκτες προστασίας 50 και άνω έχουν την ένδειξη 50+.


Κανονικά το αντιηλιακό πρέπει να τοποθετείται 20 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο (αυτός είναι ο χρόνος για να απορροφηθεί το φίλτρο από το δέρμα μας) και το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες.


Καλό είναι το αντιηλιακό που θα διαλέξετε να έχει την ένδειξη πως είναι ευρέως φάσματος ( UVA/UVB)


Ο ορισμός "waterproof" δεν είναι επιτρεπτός, ενώ όταν υπάρχει ο ορισμός "waterresistant" πρέπει να αναγράφεται η χρονική διάρκεια της προστασίας καθώς και εάν αυτή η προστασία αναφέρεται σε κολύμβηση ή εφίδρωση.


Αυτές είναι οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχετε ως προς την αγορά και χρήση των αντιηλιακών σας με την ευχή να προσέχετε να μην πάθετε έγκαυμα και να κάθεστε με λογική στον ήλιο από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο.


Δημήτρης Καπετανάκης


Δερματολόγος


Ιατρός Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Τηλ: 2103610426


www.e-dermatology.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X