Παραβίαση κυριαρχίας η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε σήμερα στο έδαφος του Βορείου Ουαζιριστάν την πρώτη επιδρομή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου στο Πακιστάν και μετά την ομιλία κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έθεσε ένα περιοριστικό πλαίσιο στην πραγματοποίηση τέτοιων επιδρομών.

Η επιδρομή προκάλεσε άμεση αντίδραση αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν που καταδίκασε συλλήβδην το πρόγραμμα των επιχειρήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πακιστανικό έδαφος ως παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Οποιαδήποτε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Πακιστάν και την καταδικάζουμε”, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη σημερινή επίθεση εναντίον πλινθόκτιστης κατοικίας σε χωριό του Βορείου Ουαζιριστάν, που βρίσκεται στη μεθόριο με το Αφγανιστάν και αποτελεί προπύργιο των Αφγανών και Πακιστανών ταλιμπάν και των μαχητών της αλ Κάιντα.

Από τις τοπικές αρχές δεν έχει διευκρινισθεί εάν τα θύματα της σημερινής επιδρομής αποτελούσαν τον στόχο της επιχείρησης. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν “πρόκληση” στην εθνική κυριαρχία της χώρας του.

“Θα καθίσουμε με τους Αμερικανούς φίλους μας και θα τούς μιλήσουμε για το θέμα”, είπε. Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την εφαρμογή περιοριστικού πλαισίου για την πραγματοποίσηή τους έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο Πακιστάν και ιδίως στο Βόρειο Ουαζιριστάν, όπου επικεντρώνεται η δράση των οπλισμένων με πυραύλους αεροσκαφών αυτών τα τελευταία επτά χρόνια, έχοντας προκαλέσει και μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Η σημερινή επιδρομή συμπίπτει επίσης με την πανηγυρική συνεδρίαση του νεοκλεγμένου κοινοβουλίου της επαρχίας Χαϊμπέρ Παστούνσουα, πρώην Επαρχίας Βορειοδυτικών Συνόρων. Το κόμμα Τεχρίκ-ε-Ινσαφ του πρώην άσου του κρίκετ Ιμραν Χαν που εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό αυτό κοινοβούλιο τηρεί εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ικανοποίησή του για την διατύπωση της παραδοχής εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα ότι η στρατιωτική ισχύς μόνη της δεν είναι αποτελεσματική, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν τα αίτια που προκαλούν την τρομοκρατική δράση.

“Ως προς τη χρήση πληγμάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει επιμείνει στη διαπίστωση ότι είναι αντιπαραγωγική, προκαλεί απώλεια ζωής αθώων αμάχων, έχει συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ανθρωπιστικό τομέα και παραβιάζει τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και το διεθνές δίκαιο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.

Σχετικά άρθρα