Αυξάνονται οι θάνατοι έπειτα από επέμβαση πριν από το σαββατοκύριακο

Δεν είναι όλα τα χειρουργεία μέσα στην εβδομάδα το ίδιο ασφαλή, σύμφωνα τουλάχιστον με τη στατιστική. Όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζει το σαββατοκύριακο, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να πεθάνει ο ασθενής έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση. Έτσι, ένας ασθενής που χειρουργείται την Παρασκευή, έχει 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από ό,τι όταν χειρουργείται τη Δευτέρα, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν η επέμβαση γίνει μέσα στο σαββατοκύριακο, όπως δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν πάνω από 4 εκατ. προγραμματισμένες (και όχι επείγουσες) χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ των ετών 2008 – 2011, στη διάρκεια των οποίων 27.582 ασθενείς πέθαναν στις επόμενες 30 μέρες μετά το χειρουργείο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η χαμηλότερη θνησιμότητα υπήρχε στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν τη Δευτέρα. Οι θάνατοι αυξάνονταν σταδιακά κάθε μέρα της εβδομάδας που περνούσε και κορυφώνονταν τις Παρασκευές (αύξηση 44% έναντι της Δευτέρας). Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο (αύξηση 82% έναντι της Δευτέρας), αλλά στο διήμερο της αργίας σπάνια γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, συνεπώς σε απόλυτο αριθμό ο αριθμός των θανάτων ήταν μικρός.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαφορές στη θνησιμότητα αντανακλούν τη μείωση της ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας, όσο περνάνε οι μέρες της εβδομάδας. “Οι πρώτες 48 ώρες μετά από μια επέμβαση είναι συχνά η πιο κρίσιμη περίοδος για τους χειρουργημένους ασθενείς. Έτσι

Σχετικά άρθρα