Τι πρέπει να ξέρει μια νέα γυναίκα για το σεξ και την αντισύλληψη  thumbnail

Σοφία, αναγνώστριά μας

Τι πρέπει να ξέρει μια νέα γυναίκα για το σεξ και την αντισύλληψη

Η φιλη μου  εχει σχεση εδω και δυο μηνες  χθες εμαθα πως εχει ολοκληρωσει με το παιδι αυτο 4 φορες Την μια απο αυτες το αγορι τελειωσε στον κολπο της λεει πως δεν ηταν γονιμες μερες για αυτο δεχτηκε να το κανει Αρνειται να πει στο αγορι της να αγορασει χαπι της επομενης μερας γιατι τον φοβαται Εγω και τα υπολοιπα κοριτσια της παρεας δεν ξερουμε τι να κανουμε εχουμε απελπιστει Επικοινωνηστε μαζι μου το συντομοτερο δυνατο


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων.   Κάθε φορά που πραγματοποιείται σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη, ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει σε περίοδο που δεν είναι κοντά στις λεγόμενες γόνιμες ημέρες, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Το χάπι της επόμενης ημέρας ανήκει στις λεγόμενες επείγουσες μορφές αντισύλληψης και χρησιμοποιείται αν η σεξουαλική επαφή πραγματοποιήθηκε χωρίς προφύλαξη ή υποψιάζεται κανείς ότι η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποίησε έχει αποτύχει. Η επείγουσα αντισύλληψη αποτελεί αποκλειστικά μια εφεδρική μέθοδο όταν κάτι πάει στραβά και όχι κάτι που χρησιμοποιείται τακτικά, δεν είναι δηλαδή μία συστηματική μορφή αντισύλληψης. Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορείς να το πάρεις μέχρι και 3 ημέρες από τη στιγμή που είχες μία επαφή χωρίς προφύλαξη, όμως όσο πιο νωρίς το πάρεις τόσο καλύτερη απόδοση έχει. Έτσι σε γενικές γραμμές αν το πάρεις το πρώτο 24ωρο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 95%, αν το πάρεις μεταξύ 25-48 ωρών η αποτελεσματικότητα ανέρχεται σε περίπου 85%, ενώ από 46-72 ώρες πέφτει περίπου στο 60%. Όσο πιο νωρίς από τη στιγμή της επαφής το πάρεις λοιπόν, τόσο καλύτερα.

Ωστόσο, σε κάθε νέα κοπέλα που έχει ξεκινήσει την σεξουαλική της ζωή συστήνεται να μιλήσει με τον γυναικολόγο της για τις επιλογές της γύρω από την αντισύλληψη και να συζητήσει μαζί του τη δυνατότητα μίας μορφής αντισύλληψης που θα της ταιριάζει. Με τον γιατρό της κάθε γυναίκα μπορεί να συζητήσει και να ενημερωθεί για όλα τα θετικά και αρνητικά των αντισυλληπτικών μεθόδων, ποιά μέθοδος σου ταιριάζει καλύτερα, ενώ μπορεί να συζητήσει και θέματα που αφορούν στην προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), για το Τεστ-Παπ που πρέπει να κάνει αφού έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή και φυσικά για γενικότερα θέματα υγείας που αφορούν κάθε γυναίκα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X