Μουσακάς με κρέμα πατάτας

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξύλο κανέλας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λάδι για το τηγάνισμα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">  1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για την κρέμα</span></h5>
</li>
<li><span style="font-size: small;">5 φλ. ζωμό λαχανικών</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3/4 φλ. αλεύρι για όλες της χρήσεις</span></li>
<li><span style="font-size: small;">μοσχοκάρυδο τριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για το νηστίσιμο μουσακά με κρέμα πατάτας, πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά. </span><span style="font-size: small;">Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και της βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. </span><span style="font-size: small;">Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά. Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. </span><span style="font-size: small;">Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ φρυγανιά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και  τα μανιτάρια. </span><span style="font-size: small;"> </span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Για τη νηστίσιμη κρέμα πατάτας</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε  να κάψει αλλά όχι να βράσει.  Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά. </span><span style="font-size: small;">Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. </span><span style="font-size: small;">Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στον μουσακά με κρέμα πατάτας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα