Μελιτζάνες παπουτσάκια Σαρακοστής

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">6 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο αλάτι</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το νηστίσιμο κιμά</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες και σπασμένες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3-4 κ.σ. κονιάκ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξύλο κανέλας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. πολύ ψιλοκομμένο καρύδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη νηστίσιμη κρέμα</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/3 φλ. αλεύρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2-1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή φυτικό γάλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2/3 φλ. νιφάδες πατάτας (πουρές εμπορίου)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο μοσχοκάρυδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια νηστίσιμα, θα δείτε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κλασικά παπουτσάκια. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.</span></p>
<div id="videoad"><span style="font-size: small;"><strong>Για το νηστίσιμο κιμά</strong></span></div>
<p><span style="font-size: small;">Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να στεγνώσουν για 2-3 λεπτά.</span><br /><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθεί για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε με την κανέλα για λίγα λεπτά. Την αφαιρούμε.</span><br /><span style="font-size: small;">Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.</span><br /><span style="font-size: small;">Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια σε μπολ και αδειάζουμε όλη τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε στα μανιτάρια, το καρύδι και το τυρί. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.</span><br /><span style="font-size: small;">Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά νηστίσιμη μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.</span><br /><span style="font-size: small;">Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Για την νηστίσιμη κρέμα μπεσαμέλ</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.</span><br /><span style="font-size: small;">Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.</span><br /><span style="font-size: small;">Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα