Λιναρόσπορος: σε θωρακίζει από καρδιαγγειακά-διαβήτη-καρκίνο του παχέος εντέρου

<div class="k2IntroText">
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Από τον Ιωάννη Κάλφα / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><em><strong><span style="font-size: small;">Το λινάρι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά το οποίο χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του. Η μεγάλη σημασία αυτού του αρχαίου ιατρικού φυτού φαίνεται άλλωστε και από την λατινική του ονομασία linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο».</span></strong></em></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η ελαφρά γλυκιά γεύση τους σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα αρχαία αυτά σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Θρεπτικό Προφίλ</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος). Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου και είναι πλούσιος σε φυλικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και χαλκό. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα στο φυτοοιστρογόνο λιγνάνη η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.</span></p>
<table border="1" align="center">
<tbody>
<tr>
<td colspan="2"><span style="font-size: small;">Θρεπτική Ταυτότητα</span></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="2"><span style="font-size: small;">Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Θερμίδες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">450</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Πρωτεΐνες</span></td>
<td><span style="font-size: small;"> 26 γραμμ</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Λιπαρά</span></td>
<td><span style="font-size: small;">35 γραμμ</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ω-3 λιπαρά</span></td>
<td><span style="font-size: small;">21 γραμμ</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Yδατάνθρακες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">32,5 γραμμ</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Φυτικές ίνες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">17 γραμμ</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Mαγνήσιο</span></td>
<td><span style="font-size: small;">38 mg</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Aσβέστιο</span></td>
<td><span style="font-size: small;">210 mg</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Φυλλικό οξύ</span></td>
<td><span style="font-size: small;">278 μg</span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Οφέλη για την υγεία μας (Που ωφελεί)</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Αντιφλεγμονώδης Δράση</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η ισορροπία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ω-6 λιπαρών οξέων , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, και ενδεχομένως σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε α- λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση αυτών των δύο λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Για Καρδιαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρκίνο του εντέρου</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα ω3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου χρησιμοποιούνται επίσης από το οργανισμό για την παραγωγή ουσιών οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και επακόλουθα μειώνονται οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εμφραγμάτων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Εκτός από πολύ ωφέλιμα για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα που μας προσφέρει ο λιναρόσπορος δια μέσου της διατροφής, μας παρέχει και τις επίσης πολύ ευεργετικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο λιναρόσπορο έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου. Κατά αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Κατά του καρκίνου του προστάτη</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου σε άτομα με καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γρ λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω 3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά. Επίσης σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Άλλα οφέλη</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ο λιναρόσπορος προάγει επίσης την σκελετική υγεία, βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και βοηθάει στην δυσκοιλιότητα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Tips</strong><br /></span></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Επειδή οι σπόροι του λιναριού είναι δύσπεπτοι λόγω του σκληρού κελύφους του καλό είναι είτε να τους αφήσετε στο νερό όλη την νύχτα ούτως ώστε να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπεπτοι είτε να προτιμήσετε αλεύρι λιναριού.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λιναρόσπορο σε σαλάτες, σε δημητριακά και σε σπιτικά ψωμιά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Το λινέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες και στο φαγητό σας.</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Μυστικό!</span></strong></p>
<ul>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ο λιναρόσπορος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε α-λινολενικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή και εξίσου θρεπτική λύση για όσους δεν τρώνε ψάρι.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Πέντε κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου ημερησίως, μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη(LDL) κατά 10% μόλις σε ένα μήνα.</span></li>
</ul>
</div>

Σχετικά άρθρα