Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σε αναζήτηση αμοιβαίου συμβιβασμού κυβέρνηση και θεσμοί
Σε αναζήτηση αμοιβαίου συμβιβασμού κυβέρνηση και θεσμοί thumbnail

Σε αναζήτηση αμοιβαίου συμβιβασμού κυβέρνηση και θεσμοί

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου, real.gr / ΑΠΕ, ΜΠΕ / enikos.gr / φωτο: EPA/THIERRY MONASSE


 


Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός, εφόσον επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.


Από την άποψη αυτή, πρόσθετο ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ακούγεται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.


Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα ανακοινωθεί, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το "πράσινο φως" για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Με επόμενο "σταθμό", τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, πιστεύει η ελληνική πλευρά.


Έχει ήδη καλυφθεί μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές, μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: έχουν συγκλίνει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση στα θέματα αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εκκρεμότητα και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά. Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν πλέον, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Αυστηρό μήνυμα στη Αθήνα, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ισορροπημένη δήλωση δημόσια, πρέπει να αναμένει η ελληνική πλευρά στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες.


Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ελληνική οικονομία, οι 18 εταίροι της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ώστε οι άνθρωποι της ΕΕ να μπορέσουν με ηρεμία να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με το ΔΝΤ και να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της χρηματοδότησης στις 22 Μαΐου.


Το σύντομο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης για κανέναν, συνεχίζει ο δημοσιογράφος του real.gr.


Οι εταίροι της χώρας θα περάσουν το "κατάλληλο μήνυμα" στον Ευ. Τσακαλώτο και θα του επιστήσουν την προσοχή στο ότι ο χρόνος τελειώνει, η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ πλησιάζει και μια μη συνεργάσιμη Ελλάδα θα είναι εύκολος στόχος για όσους θέλουν να τινάξουν την υπόθεση της ελληνικής διάσωσης στον αέρα.


Για τις Βρυξέλλες δεν υφίσταται κανένα ζήτημα μείωσης των προληπτικών μέτρων των 2 μονάδων του ΑΕΠ από συντάξεις και αφορολόγητο και πετάνε το μπαλάκι του "κοινωνικού προφίλ" πίσω στην κυβέρνηση.  


Εργασιακά και ενέργεια, 2 από τα 11 προαπαιτούμενα – κλειδιά έδειξαν πόσο μακριά είναι οι δύο πλευρές, με τους δανειστές να αμφιβάλουν για την πολιτική βούληση της Αθήνας να κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί.


"Δεν μπορώ να αρχίσω να σας περιγράφω πόσο εκτός πραγματικότητας είναι το να μη γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας", έλεγε κοινοτικός αξιωματούχος.


Όρια απολύσεων, ανταπεργία, υπογραφές υπουργών σε σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, αποτελούν απαράβατους όρους, τους οποίους η χώρα προσυπέγραψε για να λάβει τα κεφάλαια διάσωσης το 2015.


Η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας ζητήθηκε από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, ακριβώς γιατί ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα και δεν έγινε όταν έπρεπε. Σήμερα αποτελεί απαίτηση όλων των δανειστών και δεν φαίνεται να υπάρχει ουδεμία διαφορά Κομισιόν, ESM, EKT και ΔΝΤ στο θέμα.


Οι δε διαρροές πως η Κομισιόν κάθεται και απλά ακούει τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του, προκαλεί θυμηδία σε παράγοντες κοντά στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, διότι δείχνουν ότι "αυτοί που τις διαδίδουν δεν καταλαβαίνουν τα θέματα και το πλαίσιο", όπως λένε, σύμφωνα με τον Θάνο Αθανασίου.


Σε σχέση, τέλος, με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το θέμα είναι εκτός αξιολόγησης, το συζητάνε έπειτα από ελληνική απαίτηση, αλλά είναι προφανές ότι ούτε ο Γιούνκερ, ούτε ο Μοσκοβισί, με τις δηλώσεις τους έχουν την πρόθεση να αναιρέσουν τα συμπεράσματα των εισηγητικών εκθέσεων της DGECFIN για τους λόγους της ελληνικής χρεωκοπίας.


Όσοι αμφιβάλλουν – προτρέπει ο δημοσιογράφος του real.gr, μπορούν να ρωτήσουν τον Marco Butti (Γενικό Διευθυντή της DGECFIN) που τις υπογράφει το 2010, αν επιτρέπεται πια οι μισθοί να αυξάνονται πέραν της παραγωγικότητας, ή μπορεί να πηγαίνουν μόνο προς τα πάνω. Ο Μ. Βutti ήταν στη συνάντηση που αποφάσισε την επιστροφή της τρόικας στις 20 Φεβρουαρίου.


Βρυξέλλες και δανειστές θεωρούν επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ανοίξει την αγορά ενέργειας, αλλά να την ελέγξει, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες εισόδου σε αυτή.


Η δε ιδέα των "πλειστηριασμών ενέργειας", το να δημοπρατήσει, δηλαδή, το κράτος πόσες κιλοβατώρες θα παράγει ο κάθε επενδυτής, που θα θελήσει να μπει στην Ελλάδα με αιολικά πάρκα για παράδειγμα, εμφανίζεται να αντιβαίνει στους κανόνες της κοινής αγοράς και ότι θα αποθαρρύνει επενδυτές. Άνθρωποι του χώρου στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η Ελλάδα από τον πάτο της λίστας της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές δεν έχει καιρό για πλειστηριασμούς και πρέπει να επιτρέψει την παραγωγή για όσες κιλοβατώρες μπορούν να παραχθούν, καταλήγει ο Θάνος Αθανασίου. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X