Ο θείος μου πήρε δάνειο αλλά πέθανε: τι πρέπει να κάνω; thumbnail

Ο ΠΑNΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BORO.GR

Ο θείος μου πήρε δάνειο αλλά πέθανε: τι πρέπει να κάνω;

Ο θείος μου πήρε δάνειο αλλά πέθανε: τι πρέπει να κάνω;

Αναγνώστης μας ρωτά: Ο θείος μου πήρε ένα δάνειο από την τράπεζα αλλά πέθανε χωρίς να το έχει ξεπληρώσει. Γι αυτό το δάνειο μπήκαν εγγυητές εφτά άτομα μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου ο οποίος έβαλε εγγύηση το μισθό του (φύλακας αρχαιοτήτων). Ο πατέρας μου πέθανε πριν τέσσερα χρόνια. Οι εγγυητές δεν ξεπλήρωσαν το δάνειο. Πριν ένα μήνα πήρα ένα χαρτί από την τράπεζα που μας ανακοινώνει πως θα βγάλει σε πλειστηριασμό το σπίτι που μένουμε σε διάστημα δυο μηνών! Τι πρέπει να κάνω; πώς να κινηθώ; ( Οι άλλοι εγγυητές δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο). Η εξόφληση του δανείου επιβαρύνει τώρα εξολοκλήρου εμένα; Πώς γίνεται η υποθήκη του μισθού να μετατραπεί εκ μέρους της τράπεζας μονομερώς σε υποθήκη του σπιτιού; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Στο ερώτημά σας απάντησε το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ


Κύριε Πάνο,

Με επιφύλαξη  και μην έχοντας γνώση του ιστορικού της υποθέσεώς σας, καθώς πολλά απ' όσα τα δεδομένα που παρέχετε επιδέχονται περεταίρω διευκρινήσεων, μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: 


Αρχικά, πρέπει να τονιστεί το εξής: καμιά εκτέλεση (Πλειστηριασμός) από μέρους της Τράπεζας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν προηγουμένως δεν έχει Εκδοθεί και Επιδοθεί σε εσάς (με Δικαστικό Επιμελητή) Διαταγή Πληρωμής. Η Διαταγή Πληρωμής είναι το πρώτο και απαραίτητο έγγραφο προκειμένου να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία απαίτησης του οφειλόμενου ποσού από την Τράπεζα.


Με αυτό λοιπόν ως δεδομένο και θεωρώντας από τα γραφόμενά σας ότι δεν έχει εκδοθεί εις βάρος σας Διαταγή Πληρωμής, δεν μπορεί η Τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου, πολλώ δε μάλλον σε 2 μήνες. Υποτεθείστω ότι σας επιδόθηκε σήμερα μια Διαταγή Πληρωμής και αύριο επιδίδεται και μια Κατασχετήρια Έκθεση. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ισχύει από 1/1/2016), η ημερομηνία του Πλειστηριασμού προσδιορίζεται σε 7 μήνες από την ημέρα περάτωσης της κατάσχεσης (άρθρ. 954 παρ. 2ε ΚΠολΔ). Συνεπώς και με πρόκριμα τα ανωτέρω, είναι δικονομικά ανέφικτο να βγει η κατοικία σας σε πλειστηριασμό σε 2 μήνες. 


Εν συνεχεία, η αποπληρωμή του δανείου βαραίνει τον οφειλέτη (εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά στη σύμβαση) και κατόπιν τους εγγυητές. Ήτοι, αυτός που πρέπει να εξοφλήσει το δάνειο είναι πρωτίστως ο θείος σας. Επιπλέον, παίζει ρόλο εάν εσείς έχετε προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς του αποθανόντος πατρός σας ή αν ακόμη δεν προβήκατε σε καμία ενέργεια (αποποίηση ή αποδοχή) 4 μήνες μετά τη γνώση του θανάτου, έχει γίνει δηλαδή σιωπηρή αποδοχή, τότε βαρύνεστε με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είχε ο πατέρας σας πριν αποβιώσει, και αυτό της εγγύησης του δανείου. Αν όμως το ακίνητο που διαμένετε δε συνδέεται με κάποιον τρόπο με το θείο σας, στην παρούσα φάση δεν απειλείται. Θα πρέπει πρώτα όλες οι προσπάθειες ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη να αποβούν άκαρπες, προκειμένου να στραφούν κατά της περιουσίας του εγγυητή. 


Συνοψίζοντας, αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι:


1. Έχει εκδοθεί Διαταγή Πληρωμής; Και αν ναι, πότε και τι ενέργειες τη διαδέχθηκαν.


2. Έχει επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή κάποιο έγγραφο από την Τράπεζα;


3.Έχετε κάνει αποδοχή  ή αποποίηση κληρονομιάς;


4. Ο θείο σας διατηρεί μερίδιο επί του ακινήτου στο οποίο διαμένετε;


5. Ο θείος σας έχει δική του ακίνητη  περιουσία;


Σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιο δικηγόρο, ο οποίος έχοντας γνώση του φακέλου σας, να σας κατατοπίσει για το πως θα κινηθείτε.


Παραμένουμε στη διάθεσή σας.


 


Με εκτίμηση,


 


Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X