Σύμβουλος επιχειρήσεων: πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο thumbnail
Σύμβουλος επιχειρήσεων: πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο

Σύμβουλος επιχειρήσεων: πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο

Από τον Παύλο Ι. Παρασκευά, Σύμβουλο Επιχειρήσεων Σύσταση για την αποφυγή παραπλάνησης των υποψήφιων επενδυτών


Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν πολλοί "επαγγελματίες" σύμβουλοι επιχειρήσεων, που στη πορεία αποδεικνύονται είτε ανεπαρκείς, είτε πολύ χειρότερα επαγγελματίες απατεώνες που τάζουν λαγούς με πετραχήλια αλλά τελικά ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας.


Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας αφού καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα αλλά και μηνύματα από τον επιχειρηματικό κόσμο που έχει πέσει θύμα παραπλάνησης και εξαπάτησης από τους εν λόγω "επαγγελματίες συμβούλους".


Για πρώτη φορά το Υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για τα προγράμματα επιδότησης, μετά από πλήθος καταγγελιών, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση και μάλιστα 3 φορές.


Οι πολίτες, υποψήφιοι επενδυτές, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διαδικασία επιλογής συμβούλου. Ειδικά θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες απλές οδηγίες που θα τους βοηθήσουν να λάβουν την σωστή απόφαση, σε αυτή την επιλογή τους:


ΠΑΝΤΑ να ζητάτε να σας υποδείξουν την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση, του φορέα ή του υπουργείου, όπου έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα και ΟΧΙ ΜΟΝΟ κάποιο ενημερωτικό υλικό, που έχει δημιουργήσει ο ίδιος .


Επιλέξτε τον συνεργάτη σας με κριτήριο την κύρια ενασχόλησή του σε προγράμματα επιδοτήσεων και όχι κάποιον που το κάνει περιστασιακά .


Επιδιώξτε να συναντηθείτε στην έδρα του. Να έχετε κάπου να τον βρείτε και όχι να τον ψάχνετε .
Συζητήστε και ζητήστε να σας δώσει το επαγγελματικό του προφίλ, την μέχρι σήμερα εμπειρία του, τα προγράμματα που έχει ασχοληθεί και να σας αναφέρει τα ποσοστά επιτυχίας του.


Πολύ σημαντικό να είναι σε θέση να απαντά στα ερωτήματά σας ακόμα και όταν οι απαντήσεις του δεν σας αρέσουν ( δεν είναι όλα τα προγράμματα και οι προϋποθέσεις αυτών κομμένα και ραμμένα στα δικά σας μέτρα )


Ρωτήστε ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης και ποια είναι η βαρύτητά τους.


Ζητήστε να υπολογίσει τη βαθμολογία σας βάση των κριτηρίων του εκάστοτε προγράμματος, να σας ενημερώσει και να σας διευκρινήσει για το πως προέκυψε το αποτέλεσμα αυτής. Συζητήστε μαζί του τις πιθανότητες έγκρισής σας .


Στη περίπτωση που ο "σύμβουλος" σας ενημερώσει πως θα εγκριθείτε στα σίγουρα τότε ήρθε η ώρα να σηκωθείτε και να φύγετε στα σίγουρα. Η αξιολόγηση όλων των υποψηφίων είναι συγκριτική και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εξ αρχής πόσοι τελικά θα εγκριθούν.


Ζητήστε ενημέρωση όχι μόνο για τη διαδικασία της υποβολής, αλλά για όλα τα στάδια που ακολουθούν, όπως το δικαίωμα ένστασης σε περίπτωση απόρριψης ή τη διαδικασία υλοποίησης της επιχειρηματικής σας ιδέας στη περίπτωση έγκρισης.


Τέλος ζητήστε γραπτώς τους όρους και τις αμοιβές συνεργασίας .


Τα παραπάνω αποτελούν βασικές οδηγίες επιλογής συμβούλου προκειμένου να αποφύγετε τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υποπέσει στην αντίληψή σας ή και σε κάποιον γνωστό σας φαινόμενα παραπλάνησης ή και απάτης, μπορείτε να καταγγείλετε ΕΠΩΝΥΜΑ ή ΑΝΩΝΥΜΑ, το συμβάν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανάπτυξης στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση.
http://kataggelies.gsac.gov.gr/Παύλος Παρασκευάς
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Υπεύθυνος Τμήματος Επιδοτήσεων
και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων


www.5-one.gr


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X