Τοστάκι: τι να προτιμήσεις και τι να αποφύγεις για να μειώσεις τις θερμίδες

<div class="k2IntroText">
<p><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Είναι ένα από τα πιο εύκολα και συνάμα γρήγορα γεύματα που μπορούμε να παρασκευάσουμε. Αυτό όμως που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και στην προκειμένη περίπτωση πίσω από αυτή την επιλογή είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να μετατραπεί σε μια χειροβομβίδα θερμίδων απλά και μόνο με την προσθήκη ενός συστατικού.</span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p><strong><span style="font-size: small;">Πότε όμως «περνάμε» από το υγιεινό και θρεπτικό τόστ, στο θερμιδογόνο και ανθυγιεινό;</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Ποιές επιλογές πρέπει να αποφύγουμε και τι να προτιμήσουμε; Ιδού η απορία.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">Ας ξεκινήσουμε από την βάση λοιπόν.</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Αυτή, λοιπόν, είναι το τετράγωνο ψωμί είτε λευκό είτε μαύρο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Γνωρίζουμε, όμως, πως οι θερμιδικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επιλογών είναι μικρές. Μία κοινή μαύρη φέτα σικάλεως χωρίς κόρα προσφέρει 61 θερμίδες μονάχα. Η διαφορά τους έγκειται στα θρεπτικά συστατικά της κάθε μίας. Και εδώ είναι που υπερέχει το μαύρο ψωμί καθώς περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πλήθος άλλα από τα οποία το λευκό ψωμί είναι κενό.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Από κεί και πέρα οι απόψεις διίστανται και οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να μην χαθεί το μέτρο.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">ΖΑΜΠΟΝ ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ;</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Είναι το αιώνιο δίλημμα των περισσότερων για το αλλαντικό που θα επιλέξουν. Παρ’όλο που ακούμε για τα αλλαντικά και το περίσιο αλάτι ή λίπος που περιέχουν τα δύο συγκεκριμένα είναι τα καλύτερα της κατηγορίας καθώς έχουν το λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα άλλα αλλαντικά, π.χ. μπέικον, σαλάμι. Πέρα από αυτά, βέβαια, η επιλογή του κοτόπουλου είναι απόλυτα ασφαλής και θρεπτική, με μόνη εξαίρεση σε αυτό, το μπούτι, το οποίο είναι πιο"βαρύ" θερμιδικά.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">ΚΑΣΕΡΙ-ΤΥΡΙ-ΦΕΤΑ</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Είναι αναμφισβήτητα η βάση του κάθε τόστ και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μέχρι και στην συνοχή του τόστ έχει αντικτυπο καθώς λιώνει. Τα κίτρινα τυριά έχουν την τιμητική τους και είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Τυριά όπως το κασέρι, το εμενταλ, το κεριγκολντ, το γκούντα αλλά και η γραβιέρα είναι επιλογές που αν δεν ξεπερνάνε την μία φέτα μέσα στο τόστ μπορούν να σταθούν καλλιστα ως επιλογή.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Απ’την άλλη μερια η φέτα και διάφορα άλλα λευκά τυριά όπως το φιλαδελφια, το κοτατζ και από ελληνικά το κατίκι και η μυζήθρα βρίσκονται στην λίστα επιλόγων. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή με τις ποσότητες καθώς δύσκολα υπάρχουν σταθερές μερίδες σ’αυτά. Ένα μικρό μέτρο είναι να μην ξεπερνάμε τα 30 γρ στο τυρί που χρησιμοποιούμε.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">ΒΟΥΤΥΡΟ</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Πολλοι χρησιμοποιούν μια ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο του τοστ για βελτιστοποίηση της γεύσης. Όμως δεν παύει αυτό να είναι μία έξτρα προσθήκη που δεν είναι διόλου αθώα. Περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και επιπλεόν έχει αρκετές θερμίδες.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Ακόμη μία επιπρόσθετη επιλογή που χρησιμοποιείται για επιπλεόν νοστιμιά στο τόστ. Παρόμοια, βεβαια, με το βούτυρο είναι ένα προιόν που προσδίδει παραπανήσιες θερμίδες και λιπίδια σε ένα τόστ, εκτοξεύοντας την θερμιδική του αξία.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι ανεκτό αν δεν μπορούμε να την βγάλουμε καθόλου από τις επιλογές μας.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">ΛΑΧΑΝΙΚΑ</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Είναι με διαφορά η πιο αθώα εξτρα επιλογή και συνάμα το ιδανικό συμπληρωμα για να καταστήσουμε το τόστ ένα ολοκληρωμένο γεύμα! Λίγη ντομάτα ή ένα φύλλο μαρουλιού μπορεί να κάνει την διαφορά όχι μόνο στην γεύση αλλά και στο τελικό θρεπτικό αποτέλεσμα χωρίς να ανεβάζει επικίνδυνα το θερμιδικό φορτίο.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">Να και μερικές προτάσεις για τοστ</span></strong></p>
<p><strong><span style="font-size: small;"><em>ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΣΤ</em></span></strong></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 φέτες μαυρο ψωμί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30γρ τυρί φέτα ή γραβιέρα ή μυζήθρα ή κατίκι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 φέτες ντομάτα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ρίγανη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Λίγο ακατέργαστο αλάτι θαλάσσης</span></li>
</ul>
<p><strong><span style="font-size: small;"><em>ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ και ΜΥΡΩΔΙΚΑ,σαν γεύμα</em></span></strong></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">90 γρ κοτόπουλο στήθος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30 γρ γραβιέρα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αλάτι θαλάσσης, πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Στο μούλτι διάφορα μυρωδικά δικής σας αρεσκείας</span></li>
</ul>
<p><strong><span style="font-size: small;"><em>ΤΟΣΤ ΜΕ ΨΗΤΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ</em></span></strong></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30 γρ. μυζήθρα μαλακή σε φετούλες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μικρή ντομάτα σε φετούλες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4-5 φυλλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένα</span></li>
</ul>
<p><strong><span style="font-size: small;"><em>ΤΟΣΤ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙ</em></span></strong></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 φέτες ψωμί σικάλεως</span></li>
<li><span style="font-size: small;">½ κουταλιά βούτυρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30 γρ τόνο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φύλλο μαρούλι</span></li>
</ul>
<p><strong><span style="font-size: small;"><em>ΤΟΣΤ ΜΕ ΑΥΓΟ</em></span></strong></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 φέτες ψωμί σικάλεως</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 αβγό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φέτα ντομάτα</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><em>Κλασσικό τοστ</em></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 φέτες ψωμί σικάλεως</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φέτα γαλοπούλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φ.κασσέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1φ.μαρούλι ή 2 φετούλες ντομάτα</span></li>
</ul>
</div>

Σχετικά άρθρα