Gratin μπρόκολου, πατάτας και κουνουπιδιού

<p><span style="font-size: small;">Πώς το κουνουπίδι και το μπρόκολο μπορούν, με τη βοήθεια μόνον λίγου γάλακτος και δυό καρυκευμάτων (άντε και με δυό πατάτες, λίγο βούτυρο και τυρί) από “ασχημόπαπα” να μετατραπούν σε “κύκνους”. Πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς, και πολύ εύκολο στην ετοιμασία του.</span></p>
<h3><span style="font-size: small;">Τι χρειαζόμαστε:</span></h3>
<div class="rr_ingredients">
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">2 μέτριες πατάτες (περί τα 359 με 400 γρ)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 μέτριο μπρόκολο (2 μεγάλες κούπες ή 230-240 γρ)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 μέτριο κουνουπίδι (2 μεγάλες κούπες ή 230-240 γρ)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">600 ml γάλα</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κ.γ. αλάτι</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κ.γ. πιπέρι σε σκόνη</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">100 γρ. τριμμένη γραβιέρα</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση</span></li>
</ul>
<div>
<p class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Για τη μπεσαμέλ:</span></p>
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">40 γρ. αλεύρι (περίπου 4,5 κ.σ. )</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">60 γρ. βούτυρο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">γάλα πλήρες (συμπληρώνουμε όσο περίσσεψε από το βρασμό, μέχρι να γίνει 600 ml)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">αλάτι (εάν το χρειάζεται)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">πιπέρι (εάν το χρειάζεται)</span></li>
</ul>
<div> </div>
<div><span style="font-size: small;">Πώς το φτιάχνουμε:</span></div>
<div> </div>
<div>
<div class="recipe">
<div class="rr_steps">
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>1)</strong> <strong>Ετοιμάζουμε τα λαχανικά</strong>: Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους.</span>
<p> </p>
</div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>2)</strong> Τις κόβουμε με το μαντολίνο σε λεπτές ροδέλες (2 με 3 χιλιοστά). Και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΤΙΣ ξεπλένουμε πια (γιατί το νερό θα απομάκρυνε το άμυλό τους και δεν το θέλουμε).</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>3)</strong> Πλένουμε μπρόκολο και κουνουπίδι και τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, καθαρίζοντας το κοτσάνι και κρατώντας το τρυφερό μέρος του (το εσωτερικό του), κομμένο σε μικρά κομμάτια.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>4)</strong> Βάζουμε σε κατσαρόλα 400 ml από το γάλα και ξεκινούμε το βράσιμο (στην πραγματικότητα για μπλανσάρισμα σε γάλα πρόκειται) από τις πατάτες. Βάζουμε τις ροδέλες τους στη κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται ώστε να τις σκεπάζει ίσα ίσα.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>5)</strong> Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μόνες τους, ανακατεύοντας διαρκώς, για να μη κολλήσει το γάλα και αρπάξει. Έστω και λίγο, θα ήταν αρκετό να καταστρέψει τη γεύση του φαγητού.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>6)</strong> Στο τέλος του χρόνου αυτού, προσθέτουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι, συμπληρώνουμε με όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται (εμένα μου πήρε 100ml ακόμη), ώστε να τα μισοσκεπάζει (μας ενδιαφέρει κυρίως να είναι εντελώς καλυμμένες από γάλα οι πατάτες) και συνεχίζουμε το βράσιμο με τα δύο λαχανικά για περίπου 5 λεπτά ακόμη. Δεν ξεχνούμε ότι η ένταση στην εστία είναι πάντα χαμηλή και ανακατεύουμε διαρκώς τα λαχανικά να μην κολλήσει το γάλα.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>7)</strong> Και πάλι στο τέλος του χρόνου αυτού, προσθέτουμε και το μπρόκολο, και πάλι συμπληρώνουμε με όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται (και εδώ προσέθεσαν επιπλέον 100ml), και Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά και τα τρία λαχανικά μαζί. Με τον τρόπο αυτό, τα λαχανικά μας θα “κρατάνε” λίγο (θα έχουν βράσει οι πατάτες για 20 λεπτά, το κουνουπίδι 10’ και το μπρόκολο 5’).</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>8)</strong> Τα βγάζουμε με σουρωτή κουτάλα και τα ρίχνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό, απ’ όπου τα αφαιρούμε μετά από 1-2 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>9)</strong> <strong>Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ</strong>: Ζυγίζουμε αρχικά το γάλα που έχει μείνει στην κατσαρόλα όπου έβρασαν τα λαχανικά. Το ζύγισα και το βρήκα 370 γρ. (με ειδικό βάρος 1,028, για το γάλα, είναι σχεδόν ίδιο να μιλούμε για ml και γραμμ.) Προσθέτουμε τόσο, όσο να φθάσει σε βάρος τα 600 γραμμάρια. Αυτή είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε για τη μπεσαμέλ. Προσέθεσα άλλα 230 γρ, δηλαδή.</span>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>10)</strong> Στην ίδια κατσαρόλα (για να μη λερώνουμε και άλλα σκεύη) λιώνουμε το βούτυρο</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>11)</strong> και κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας από την πρώτη στιγμή, να προλάβει να δεσμεύσει ομοιόμορφα το βούτυρο. Όλα αυτά σε χαμηλή φωτιά, έτσι;</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>12)</strong> Συνεχίζουμε ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ένα ανοιχτό ξανθό χρώμα. Η φωτιά πάντα χαμηλή. Αυτό είναι το "roux", όπως το λένε οι Γάλλοι.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>13)</strong> Ρίχνουμε τότε το γάλα, ζεστό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα των αυγών, για να αραιώσει σωστά και ομοιόμορφα το αλεύρι (το roux), η σάλτσα να είναι ομοιογενής και να αποφύγουμε το σχηματισμό σβώλων.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>14)</strong> Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στη χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει το γάλα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου πήξει. Ρίχνουμε τότε αλατάκι και πιπέρι (με προσοχή, θυμηθείτε ότι το γάλα του βρασμού περιείχε και από τα δύο), καθώς και το τριμμένο μοσχοκάρυδο, εάν βέβαια σας αρέσει το άρωμά του.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>15)</strong> <strong>Στο φούρνο, στο φούρνο</strong>: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>16)</strong> Αλείφουμε καλά με την κομμένη στα δύο σκελίδα του σκόρδου και κατόπιν βουτυρώνουμε καλά ένα μακρόστενο πυρέξ, διαστάσεων ικανών να χωρέσουν όλα τα υλικά και τοποθετούμε τα λαχανικά μας, ελέγχοντας να έχουν στραγγίσει πολύ καλά και φροντίζοντας, μπρόκολο και κουνουπίδι, να σκορπισθούν ομοιόμορφα (για αισθητικούς και μόνο λόγους) σε όλη την έκταση του σκεύους.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>17)</strong> Αφήνοντάς την να κυλήσει απαλά και ομοιόμορφα από την κατσαρόλα, καλύπτουμε τα λαχανικά με τη μπεσαμέλ, φροντίζοντας ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα αλλά και την τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια σκορπίζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σε φλοίδες.</span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>18)</strong> Ψήνουμε το gratin για 25 με 35 λεπτά, περίπου, ή έως ότου δούμε την επιφάνειά του να παίρνει εκείνο το όμορφο χρώμα που χαρακτηρίζει αυτό το υπέροχο φαγητό. Ο χρόνος εξαρτάται άμεσα από το φούρνο (οι ριμάδηδες, διαφέρουν τόσο μεταξύ τους…) αλλά και από το μέρος εκείνο του γάλακτος στη μπεσαμέλ που προέρχεται από το βρασμό των λαχανικών και είναι πλούσιο σε άμυλο. Με τη θερμοκρασία του φούρνου, η πλούσια σε άμυλο αυτή μπεσαμέλ “μεταλλάσσεται” σε μία υπέροχη κρέμα.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>19)</strong> Βγάζουμε, λοιπόν, το ταψί από το φούρνο όταν θα δούμε την επιφάνεια του φαγητού να έχει πάρει το επιθυμητό χρώμα. Άλλοι το θέλουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Αυτό είναι και το μόνο για το οποίο θα πρέπει να ενδιαφερθείτε. Μην ανησυχείτε για το εσωτερικό του, το πέρασμα των λαχανικών από το μοσχοκαρυδο-αλατο-πιπερωμένο γάλα, αλλά και η μπεσαμέλ που, με την παρουσία του άμυλου και τη θερμότητα του φούρνου έχει μετατραπεί σε μία ΑΠΕΙΡΟΥ ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ ΚΡΕΜΟΥΛΑ, εγγυώνται για το πεντανόστιμο αποτέλεσμα!</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"> </div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>20)</strong> Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ζεστό. Οι Γάλλοι συνηθίζουν να λένε πως “το gratin μπορεί να σε κάνει να το περιμένεις” (επειδή θέλει τον χρόνο του) “αλλά το ίδιο δεν πρέπει να περιμένει ποτέ”</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
</div>
<p><span><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα