Υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα: τι να τρώς και τι να αποφεύγεις

<div class="k2IntroText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το ουρικό οξύ είναι φυσιολογικό συστατικό των ούρων. Περιέχεται σε μικρή ποσότητα στο αίμα, στο ήπαρ, στον σπλήνα, στον εγκέφαλο και αλλού. Υπάρχει στον οργανισμό μια δεξαμενή ουρικού 1,2 γραμμ. η οποία συμπληρώνεται από εξωγενείς πηγές (τρόφιμα κ.λπ.) και από ενδογενείς 0,3-0,5 γραμμ./ημέρα που προέρχονται από τον μεταβολισμό των πουρινών και αποβάλλονται στα ούρα. Το ανώτερο όριο ουρικό οξέος στον ορό είναι περίπου 7 mg/dL στους άντρες και 6 mg/dL στις γυναίκες. Τιμή ουρικού οξέος στον ορό πάνω από 7 mg/dL σημαίνει αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή λίθων του νεφρού.</span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Η ουρική αρθρίτιδα είναι λοιπόν μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.</strong> Αυτή η υπερουριχαιμία έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού νατρίου στους ιστούς, ειδικά των νεφρών και των αρθρώσεων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Θεωρείται υπεύθυνη η κακή διατροφή για επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας;</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η κακή διατροφή θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση οξέων επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας. Η ουρική αρθρίτιδα συχνά σχετίζεται με υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ιδιαίτερα σε μορφή κρέατος και θαλασσινών), οινοπνεύματος και θερμίδων. <strong>Η ασιτία, η νηστεία και η κατανάλωση διαίτων που περιέχουν πολύ χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών αυξάνουν επίσης τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.</strong> Οι ασθενείς που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα εμφανίζουν μια ασυνήθιστη συχνότητα άλλων χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο διατροφής όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος κ.λπ.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Διαιτητικές συστάσεις για την αποφυγή εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;"><em>Nα περιορίζονται ή να αποφεύγονται</em></span></strong></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πουρίνες (καφές, κρέας, θαλασσινά, αντσούγιες, λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, ήτοι, σπαράγγια, σπανάκι, μανιτάρια, φασολάκια, κουνουπίδι) καθώς και ζωικής πρωτεΐνης (κρέας, αυγά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά). Η κατανάλωση κρέατος (ιδιαίτερα το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί), και θαλασσινών (π.χ γαρίδες, μύδια, σαλιγκάρια, χτένια, αστακός) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Από κρέας να προτιμάτε το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα. Σήμερα, οι επικρατέστερες συστάσεις, όσον αφορά στον κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας, είναι η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και διαιτών με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, υψηλή συνολική πρόσληψη ζωικών ή φυτικών πρωτεϊνών (όπως είναι τα όσπρια και η σόγια) δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στις φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους μπορεί να έχει ακόμα και προστατευτική δράση. <strong>Καλό όμως θα είναι η κατανάλωση πρωτεϊνών καθώς και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες να γίνεται με μέτρο.</strong> Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1g/kg ιδανικού σωματικού βάρους (περίπου 60-70 γραμμ. πρωτεΐνης την ημέρα). Η κατανάλωση κρέατος δεν θα πρέπει ναξεπερνά τα 90 – 120 γρ. ανά γεύμα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μεγάλα, βαριά γεύματα, ιδιαίτερα το βράδυ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η υψηλή συχνή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (&gt; 150 mg/100 g (πίνακες 1.1, 1.2)</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;"><em>Συνίσταται</em></span></strong></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Η αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερά, χυμοί φρούτων). Πρέπει να χορηγούνται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 3 λίτρα την ημέρα για να αυξήσουν την απέκκριση του ουρικού οξέος και να μειώσουν τον κίνδυνο νεφρολιθιάσεως.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι) και ιδιαίτερα χαμηλών σε λιπαρά, η οποία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η σταδιακή μείωση του βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι ένα από τα συνηθισμένα αίτια υπερουριχαιμίας. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι σταδιακή και να αποφεύγονται τα πολύ στερητικά διαιτητικά σχήματα, αν θέλουμε να έχουμε βελτίωση και όχι επιδείνωση.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η κατανάλωση μικρών γευμάτων.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, λαχανικά), φτωχή σε λίπος και μέτρια σε πρωτεΐνες (π.χ. κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά)</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Απαγορευμένα τρόφιμα</span></strong></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Εντόσθια, τηγανητά κρέατα, κρέατα από κυνήγι, θαλασσινά, σαρδέλες, αντσούγιες, μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, γαρίδες, αστακός</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τυρί (τα πολύ λιπαρά τυριά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μπέικον</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τηγανητές πατάτες και όλα τα σνάκ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μπιζέλια στο οξύ στάδιο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σπαράγγια και σπανάκι στο οξύ στάδιο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Όλες οι σούπες κρέατος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σάλτσες από κρέας</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Επιτρεπόμενα τρόφιμα</span></strong></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Ανθρακούχα αναψυκτικά και σόδα για αλκαλοποίηση των ούρων και διαλυτοποίηση του ουρικού οξέος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)(χαμηλά σε λιπαρά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Πουλερικά και ψάρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αυγό (1-2 φορές την εβδομάδα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ελαιόλαδο σε περιορισμένες ποσότητες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ψωμί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Δημητριακά</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Πίνακας 1.1 Τρόφιμα με περιεκτικότητα σε πουρίνες μεγαλύτερη από 150mg/100gr</span></strong></p>
<table border="1" align="center">
<tbody>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Αντσούγιες (363mg/100gr)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Μυαλά</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Συκώτι (223mg/100gr)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Κρέατα από κυνήγι</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Νεφρά βοδινά (200mg/100gr)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Λίπος ψητού κρέατος</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Μοσχάρι-βοδινό (223mg/100gr)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Ρέγκα</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Σαρδέλες (295mg/gr)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Σκουμπρί</span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Πίνακας 1.2 Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες 50-150mg/100gr</span></strong></p>
<table border="1" align="center">
<tbody>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Σπαράγγια</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Μοσχάρι</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψωμί</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Αρνί</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Δημητριακά Ολικής Άλεσης</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Χοιρινό</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Κουνουπίδι</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Σούπες Κρέατος</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Όσπρια</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρια</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Μανιτάρια</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Κοτόπουλο</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Φασολάκια</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Γαλοπούλα</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Σπανάκι</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Πάπια</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
<td><span style="font-size: small;">Οστρακοειδή (αστακός, μύδια, γαρίδες)</span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><em>Reference:</em></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Choi HK, Atkinson K et al. 2004. Purine-Rich Foods, Dairy and Protein Intake, and the Risk of Gout in Men. The New England Journal of Medicine, 350; 11:1093-1102</span><br class="_mce_tagged_br" /><span style="font-size: small;">Garrow JS, James WPT, Ralph A. Human Nutrition and Dietetics, 10th edition. CHURCHILL LIVINGSTONE 2000.</span></li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα