Κριθαράκι με λαχανικά και όσπρια

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. μαυρομάτικα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. φασόλια άσπρα μέτρια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 φλ. έγχρωμοι γίγαντες Καστοριάς ή άλλο όσπριο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κρεμμύδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πράσο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κλωνάρια σέλερι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 καρότα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κολοκύθι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 σελινόριζα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πατάτα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. πελτέ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. κριθαράκι χονδρό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι σέσκουλα ή λάπαθα χοντροκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">{Για το σερβίρισμα} 4 κ.σ ταχίνι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">χυμό από 1/2 έως 1 λεμόνι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για το κριθαράκι με λαχανικά και όσπρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι όσπρια θέλουμε, ακόμα και όσπρια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι. Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα σε μπόλικο νερό. Τα μαυρομάτικα και τα άσπρα φασόλια δεν θέλουν μούλιασμα. Τα βράζουμε κατευθείαν. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσουμε και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Να μισομαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ . Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι για 3-4 λεπτά. Αφού μαλακώσουν ελαφρά, προσθέτουμε ψιλοκομμένα το καρότο, το κολοκύθι, τη σελινόριζα και την πατάτα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα όσπρια και νερό ζεστό ίσα που να σκεπάζονται τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα όσπρια. Τότε, προσθέτουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα, το κριθαράκι  και 1 φλ. ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να χυλώσει το κριθαράκι με λαχανικά, ανακατεύοντάς το τακτικά. Προς το τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Αποσύρουμε από την φωτιά. Διαλύουμε 4 κ.σ. ταχίνι σε 1/2 φλ. κρύο νερό και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Στην αρχή θα σφίξει πολύ, αλλά προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό, αραιώνουμε το ταχίνι και περιχύνουμε το φαγητό. Από την στιγμή που βάζουμε το ταχίνι δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό γιατί θα κόψει το ταχίνι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα