Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γυναικολογία / Είμαι έγκυος και οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν: "Αντισώματα Ερυθράς ΙgG: ΘΕΤΙΚΟ"
Είμαι έγκυος και οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν: "Αντισώματα Ερυθράς ΙgG: ΘΕΤΙΚΟ" thumbnail

Η ΜΑΡΘΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Ο έλεγχος για αντισώματα ερυθράς και κυτταρομεγαλοϊού αποτελεί μέρος του προγεννητικού ελέγχου που γίνεται σε κάθε έγκυο (ειδικά στην πρώτη κύηση).....

Είμαι έγκυος και οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν: "Αντισώματα Ερυθράς ΙgG: ΘΕΤΙΚΟ"

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλημερα σας. Έκανα τις εξετάσεις χε ανησυχώ είμαι 6 εβδομάδων και από τις εξετάσεις που πήρα έδειξαν ΑΝΤΙΣΟΜΑΤΑ ΕΡΥΘΡΑΣ ΙgG 4464 θετικά xe CMV IgG 5000 ΘΕΤΙΚΟ σας παρακαλώ τι συμβαίνει; αφτο η γιατρός μου είναι εκτός πόλης δεν ξέρω που να απευθυνθώ.


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων.   


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο έλεγχος για αντισώματα ερυθράς και κυτταρομεγαλοϊού αποτελεί μέρος του προγεννητικού ελέγχου που γίνεται σε κάθε έγκυο (ειδικά στην πρώτη κύηση). Η ερυθρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται  στον αντίστοιχο ιό της ερυθράς και η οποία σε γενικές γραμμές προκαλεί μία ήπια εξανθηματική νόσο, όμως στη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο συγγενούς ερυθράς και αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύνδρομο που προκύπτει όταν κατά τη λοίμωξη της εγκύου ο ιός περνά από τον πλακούντα στο έμβρυο με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο.


Γι αυτό το λόγο η πρόληψη της ερυθράς γίνεται με την χορήγηση εμβολίου – συνήθως αποτελεί μέρος του λεγόμενου τριπλού ή τετραπλού εμβολίου (ΜΜR). Οι περισσότερες γυναίκες λοιπόν έχουν εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία για ερυθρά και συνεπώς έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού της ερυθράς και δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας. Έτσι λοιπόν, τα θετικά αντισώματα IgG σημαίνει ότι ο οργανισμός  έχει αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού, αυτό που λέμε ανοσία και συνεπώς είναι ένα καλό αποτέλεσμα και δεν πρέπει να σας προκαλεί καμία ανησυχία.


Αντίστοιχα, ο ιός του κυτταρομεγαλοϊού (CMV), εκτός εγκυμοσύνης, δηλαδή στους ενήλικες και σε μεγαλύτερα παιδιά εκδηλώνεται ως μία ήπια κλινική κατάσταση (γριπώδες σύνδρομο με πυρετό, καταβολή ή εξάνθημα) και συνήθως υποχωρεί χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Στην εγκυμοσύνη ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο έμβρυο όπως: κώφωση, διανοητική καθυστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα όρασης, σπασμούς κλπ.


Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο η ύπαρξη θετικών αντισωμάτων IgG, με αρνητικά IgMαντισώματα, σχετίζεται με προηγούμενη παλαιά λοίμωξη (δηλαδή κάποια στιγμή στο παρελθόν περάσατε κυτταρομεγαλοϊό χωρίς να το καταλάβετε) και σε ένα μεγάλο ποσοστό ανοσία σε πιθανές επόμενες λοιμώξεις.


Παρόλα αυτά οπωσδήποτε θα πρέπει να δείξετε όλα τα αποτελέσματα στον γυναικολόγο σας και να τα συζητήσετε μαζί του, εφόσον τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα πρέπει να ελέγχονται συνολικά, δηλαδή τόσο τα IgG όσο και τα IgMαντισώματα, αλλά και τα αποτελέσματα των άλλων εξετάσεων επίσης και αφού δει όλες τις εξετάσεις σας συνολικά θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]