Κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το κοτόπουλο</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη μαρινάδα</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Αφαιρούμε το λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (σαν πεταλούδα) το κοτόπουλο. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του προς τον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το, σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τι δύο πλευρές. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.</span></p>
<span style="font-size: small;"><strong>Παντρεύουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα.</strong></span>
<p><span style="font-size: small;">Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων  ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό και πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάδα αρκετές φορές. Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15 λεπτά και έπειτα το τεμαχίζουμε. Αν θέλετε να ψήσετε στον φούρνο αντί για την σχάρα, αφήστε και πάλι το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσετε. Ψήστε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, χωρίς να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα