Νηστίσιμη χορτόπιτα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 πακέτο χωριάτικο φύλλο </span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κιλό σπανάκι πλυμμένο και στραγγισμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι </span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα </span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Σε τηγάνι με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό. Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κιχί ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το καθένα χωριστά. Στρώνουμε το 4ο φύλλο τσαλακωμένο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.<br /><strong><br />TIP<br />Όσο πιο στεγνή είναι η γέμισή μας, τόσο πιο κριτσανιστά θα είναι τα φύλλα της χορτόπιτας.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα