Συμφωνία Τουρκίας-Τουρκμενιστάν για το φυσικό αέριο

Η Τουρκία υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία-πλαίσιο με το Τουρκμενιστάν για την μεταφορά στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, φυσικού αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τουρκμένου ομολόγου του Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.

“Αξιολογήσαμε και υπογράψαμε συμφωνία για την μεταφορά των ενεργειακών πόρων μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Γκιουλ σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

“Για το Τουρκμενιστάν, η πρόσβαση στο δρόμο προς την Δύση είναι πολύ σημαντική και καταλήξαμε σε συμφωνία για να συνεργαστούμε”, πρόσθεσε.

Καμία λεπτομέρεια δεν διέρρευσε σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας αυτής, ενώ ο Τουρκμένος αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τον τομέα των υδρογονανθράκων αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το ζήτημα αυτό όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ή τη διέλευση φυσικού αερίου από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από τη Ρωσία.

Το Τουρκμενιστάν, στο υπέδαφος του οποίου υπάρχουν τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, από την πλευρά του, επιδιώκει να αναδιατάξει σε μεγάλο βαθμό την διάταξη των αγωγών του για τις εξαγωγές, καθώς και αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ρωσία.

Η Ασγκαμπάτ διεξάγει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για την κατασκευή ενός αγωγού στην Κασπία για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Το έργο αυτό, το οποίο προκαλεί οργή στην Μόσχα, αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου έργου του “ενεργειακού διαδρόμου του νότου

Σχετικά άρθρα