Συνεχίζεται η φυγή αποταμιευτών από την Κύπρο

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη (29η Μαΐου), οι αποταμιευτές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα του EUObserver.

Οι καταθέσεις ιδιωτών σε κυπριακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,3% τον Απρίλιο φτάνοντας το ποσό των 41,3 δισεκατ. ευρώ, μετά από μια πτώση 4% τον Μάρτιο.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σημειώθηκε επίσης μείωση των τραπεζικών καταθέσεων.

Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,8 δισεκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ήτοι κατά 1,6% για να φτάσουν συνολικά τα 164,1 δισεκατ. ευρώ. Στην Ισπανία, η πτώση ανήλθε στο 1,5%, ενώ στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 0,5%, 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Αντιθέτως οι τράπεζες στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Εσθονία και τη Σλοβακία σημείωσαν αύξηση των συνολικών καταθέσεων.

Ο EUObserver επισημαίνει ότι η δημοσίευση των νέων στοιχείων συνέπεσε με την έκκληση του ΟΟΣΑ προς την ΕΚΤ να λάβει το ασυνήθιστο μέτρο να διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ποσοστό υπό το μηδέν. Η κίνηση αυτή θα αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό των επιχειρήσεων αντί να αποκομίζουν κέρδη διατηρώντας χρήματα υπό μορφή αποταμίευσης στην ΕΚΤ, αναφέρει.

Σχετικά άρθρα