Κότσι: πονάω όταν φοράω σχετικά σφιχτά παπούτσια thumbnail

Ο ΘΩΜΑΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BORO.GR

Συστήνω να φοράτε υποδήματα άνετα, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα τους που αντιστοιχεί στον πρόσθιο πόδα, ώστε να μην προκαλείται πόνος....

Κότσι: πονάω όταν φοράω σχετικά σφιχτά παπούτσια

Αναγνώστης μας ρωτά: Καλησπέρα σας. Καταρχήν σας ευχάριστω για την άμεση ανταπόκριση σας. Το πρόβλημα μου αφορά το δεξί μου πόδι και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο κότσι. Το μεγάλο μου δάχτυλο τα τελευταία χρόνια διαπίστωσα οτι βρίσκεται σε στάδιο παραμόρφωσης και μόλις τα τελευταία 1-2 χρόνια άρχιζε να μου δημιουργεί πόνο οταν φοράω παπούτσια σχετικά σφιχτά.


Ειμαι 29 χρόνων, εχω πλατυποδία και το νούμερο που φοράω παπούτσια ειναι το 45. Παρακάτω θα επισύναψω φωτογραφία (σημερινή) όπου θα δείτε και το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο δεξί μεγάλο δάχτυλο. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα δεν παρουσιάζει ερεθισμό (δηλαδή πόνο με κοκκινίλα στο σημείο εκει "κότσι"). Παρ ολα αυτα, δεν παύει να με πονάει αρκετές φορές. Συν του οτι τα βραδύα, και ενώ ειμαι ξαπλωμένος, στο δεξί πόδι παθαίνω κράμπες στα δάχτυλα. Δηλαδή, τείνουν να τραβιούνται (προς τα δεξιά) και περισσότερο αυτο συμβαίνει στο μικρότερο δαχτυλο του δεξιού ποδιού, έτσι ώστε για να ανακουφιστω να θελω απλά να τα ανοίγω-κλείνω ή και αν χρειαστεί να τα μετακινώ εγω ο ίδιος.


Δεν ξέρω αν αυτα που σας λέω σχετικά με τις κράμπες, αν έχουν σημασία για το πρόβλημα που ανέφερα για το κότσι, αλλα τα αναφέρω για να το γνωρίζετε. Περισσότερο όμως με προβληματίζει η παραμόρφωση αυτη στο δεξί μεγάλο δάκτυλο. Θα ήθελα να ξέρω αν σε πρώτο στάδιο ειναι εφικτή η χρήση κάποιου νάρθηκα, έτσι ώστε να επιστρέψει το δάχτυλο στην αρχική του θέση και να υποχωρήσει το κότσι. Εκτός και αν πρέπει να γίνει εγχείρηση. Σας ευχαριστω για το χρονο σας.


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Αντώνιος Παρτσινέβελος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι, στην φωτογραφία που έχετε αποστείλει φαίνεται η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου σε βλαισότητα που δημιουργεί το "κότσι" ενώ παράλληλα με την πλατυποδία που αναφέρετε, πιθανά να υπάρχει και βλαισοποδία (απόκλιση του πέλματος προσ τα έξω) (δεν είναι εμφανές στην παρούσα φωτογραφία). Η διενέργεια ακτινογραφιών υπό φόρτιση, θα μας βοηθούσε να ταξινομήσουμε τη βαρύτητα της παραμόρφωσης με τη μέτρηση συγκεκριμένων γωνιών και μαζί με την κλινική εξέταση να αποφασίσουμε τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.


Εν πρώτοις, επειδή η συμπτωματολογία δεν είναι έντονη και η ηλικία σας δεν είναι προχωρημένη, θα ήταν λογικό να ακολουθήσετε μια ολοκληρωμένη συντηρητική θεραπεία. 
Καταρχήν, θα πρέπει να γίνει ένα πελματογράφημα ώστε να κατασκευασθούν ειδικά διαμορφωμένα πέλματα. Παράλληλα, υπάρχουν ειδικοί μικροί νάρθηκες για βλαισό μέγα δάκτυλο, που συχνά φοριούνται τη νύχτα, αποστάτες δακτύλων από σιλικόνη, ενώ τελευταία το "διορθωτικό καλτσάκι" αποτελεί μια εύκολη και αποτελεσματική λύση για όλο το 24ωρο.Τέλος, συστήνω να φοράτε υποδήματα άνετα, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα τους που αντιστοιχεί στον πρόσθιο πόδα, ώστε να μην προκαλείται πόνος από μηχανικό ερεθισμό στο "κότσι".
Antonios Partsinevelos
Orthopaedic Surgeon
Scientific Associate


1st Department of Orthopaedics
Attikon Hospital
University of Athens Medical School, Athens, Greece


Private Practice
4 Ivis Street, Marousi, 15124
mobile: +30 6974 434454
tel       : +30 210 8067321
e-mail : antpartsimd@yahoo.gr
             antonios@partsinevelos.gr
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X