Τσουρέκι νηστίσιμο γεμιστό με σοκολάτα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 κύβους νωπή μαγιά 2×25 γρ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">15 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">25 γρ. χλιαρό νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">170 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">220 γρ. φρ. χυμό πορτοκαλιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">130 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.γλ. μαχλέπι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">½ κ.γλ. μαστίχα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">600 γρ. αλεύρι 70% για τσουρέκι</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για την γέμιση</strong></span></p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">150 γρ. ξύσμα σοκολάτας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ξύσμα ενός πορτοκαλιού (ακέρωτο)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">60 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">½ κ.γλ. κανέλα</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Ξεκινάμε το νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια. Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη. Την βάζουμε σε μπολ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 και πασπαλίζουμε γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα. Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα