Δημητριακά ολικής άλεσης: 10 λόγοι για να τα προτιμάς

<div>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας, είναι για πολλούς μια καθημερινή διατροφική συνήθεια. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια υγιεινή συνήθεια, καθώς έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Εμείς εδώ σας παρουσιάζουμε τις 10 σημαντικότερες.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><a href="http://www.mednutrition.gr/info/syntaktiki-omada/278-nina-karkatzoyli">Γράφει η Νίνα Καρκατζούλη<br /></a>Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc</span></p>
</div>
<div><ol style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;"><strong>Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β,</strong> φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε σε περισσότερο ποσοστό από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Ο λόγος; Ο φλοιός του κόκκου του σιταριού που συγκρατεί πάνω του όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνεται στο τελικό προϊόν με την διαδικασία ολικής άλεσης.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο</strong> που βοηθούν για μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και θωράκιση του ανοσοποιητικού. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι η μεγαλύτερη φυτική πηγή σιδήρου και επειδή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, συμβολή του στην επάρκεια σιδήρου θεωρείται σημαντική.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών</strong> συστατικών. Με τον όρο φυτοθρεπτικά συστατικά εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θρέφουν το ίδιο το φυτό και κατ'επέκταση και εμάς που τα καταναλώνουμε. Σίγουρα όμως αναγνωρίζετε τις φυτικές ίνες που τόσο βοηθάνε την ομαλή πεπτική λειτουργία!</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.</strong> Ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι το σελήνιο και τα δημητριακά ολικής έχουν πολλαπλάσιο σελήνιο σε σχέση με τα πλήρως επεξεργασμένα σιτηρά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη</strong> και επιδρούν θετικά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πρακτικά δηλαδή οι φυτικές ίνες αλλά και η ίδια η μορφή των υδατανθράκων καθυστερεί την διαδικασία πέψης και απορρόφησης και έτσι δίνει το χρόνο στον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας και αποτρέπουν</strong> την υπερκατανάλωση τροφής. Και πάλι γι’ αυτό υπεύθυνες είναι οι φυτικές ίνες. Μαζί με κάποιο υγρό στοιχεία (πχ γάλα στα δημητριακά του πρωινού σας) οι φυτικές ίνες διαστέλλονται και δίνουν το σήμα στο στομάχι ότι έχει χορτάσει.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και στην τακτική κινητικότητα</strong> του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Μειώνουν τα χρόνια νοσήματα. Κυρίως, λόγω της</strong> αντιοξειδωτικής τους δράσης, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για: καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Είναι ένας σημαντικός δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής.</strong> Έρευνες έχουν δείξει δηλαδή ότι όσοι προτιμούν δημητριακά ολικής άλεσης συνήθως ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και το βάρος τους είναι φυσιολογικό.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Μπορούν να ενταχθούν με πολλούς τρόπους στη διατροφή.</strong> Υπάρχει ποικιλία ισορροπημένων συνταγών με φρούτα ή σοκολάτα ακόμη ενώ μπορεί κανείς να τα καταναλώσει στο πρωινό του αλλά και σε ένα smoothie ή ως σνακ, με γάλα ή γιαούρτι ή ακόμη και συνταγές να δημιουργήσει από αυτά.</span></li>
</ol>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">ΠΗΓΗ: <a href="http://www.eligast.gr">www.eligast.gr</a> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα