Πρωτότυπη ανοιχτή πατατόπιτα με κρεμμύδια και θυμάρι

<p><span style="font-size: small;">Φρέσκες ανοιξιάτικες πατάτες σε… πίτα.</span></p>
<p><br /><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Για το φύλλο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή</span><br /><span style="font-size: small;">1 φακελάκι ξηρή μαγιά</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ξίδι</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">300 ml (περίπου) νερό χλιαρό</span></p>
<p><br /><strong><span style="font-size: small;">Για τη γέμιση</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κιλό πατάτες μικρές, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ.</span><br /><span style="font-size: small;">2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες</span><br /><span style="font-size: small;">τα φύλλα από 3 – 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο) 50 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο</span></p>
<p><br /><strong><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ζύμη</strong>: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει το μείγμα και να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και μια τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και αργά-αργά το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε αρκετά (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό), μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μακριά από ρεύματα αέρα) για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.</span></p>
<p><strong><span style="font-size: small;">Γέμιση</span></strong><br /><span style="font-size: small;">Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε. Ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, το λάδι, το θυμάρι και πιπέρι.</span></p>
<p><br /><strong><span style="font-size: small;">Φύλλο + πίτα</span></strong></p>
<p><strong></strong><br /><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και βάζουμε τη σχάρα στο χαμηλό ράφι. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε τη ζύμη. Με μια βέργα ανοίγουμε αργά-αργά τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (διαμέτρου περίπου 30 εκ.). Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και απλώνουμε το φύλλο. Το γυρνάμε στις άκρες για να δημιουργηθεί ένα χαμηλό «τοίχωμα». Βάζουμε το μείγμα με τις πατάτες ως εξής: θα πρέπει η μία ροδέλα πατάτας να ξεκινάει από τη μέση της προηγούμενης ροδέλας (σαν ντόμινο) μέχρι να καλυφθεί όλο το φύλλο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν το φύλλο και οι πατάτες και να πάρουν χρώμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος το φύλλο και οι πατάτες σκουρύνουν πολύ, σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου σκέτη, με γιαούρτι ή ως συνοδευτικό σε κρέας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: gastronomos.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα