Superfood τσουρέκια: συνδύασε τη γεύση με τη… θρέψη

Οι άγιες μέρες συνδυάζουν την πνευματική αφύπνιση και φώτιση με τη γαστρονομία σύμφωνα με τις παραδόσεις μας. Τα κόκκινα αυγά, τα κουλουράκια, ο οβελίας, τα τσουρέκια, έχουν το καθένα ξεχωριστά το δικό τους συμβολισμό στην παράδοση.

Γράφει η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου

Στις μέρες μας η γαστρονομία έχει εμπλουτιστεί με σύγχρονες πινελιές και η επιστημονική έρευνα αναδεικνύει επιπλέον τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες και πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Αν θέλουμε να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση ταυτόχρονα με τη δράση θεραπευτικών ουσιών και στα παραδοσιακά εδέσματα προτείνουμε μια δελεαστική συνταγή για τα φετινά τσουρέκια.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι ζέας ή αλεύρι από φαγόπυρο (εναλλακτικά ½ κιλό ζέας και ½ κιλό φαγόπυρο)
  • 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτάλι της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο
  • 50 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 1,5 φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1.5 φλιτζάνι καστανή ή 1/2 φλιτζάνι στέβια
  • 1 κουτάλι της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • ½ κούπα κράνμπερι αποξηραμένο χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για επάλειψη

  • 1 κουτάλι της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1.5 κουτάλι της σούπας χλιαρό νερό
  • κουταλιές της σούπας αμύγδαλο φιλέ
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους τσία

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και την ½ κουπά ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε με το χέρι το μείγμα μέχρι να απορρροφήσει τα υγρά του και να γίνει μια αραιή ζύμη (σε πυκνότητα πρέπει να πλησιάζει αυτή των λουκουμάδων).

Σκεπάζετε το μπολ με ζεστή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ( σε ζεστό δωμάτιο με παράθυρο στον ήλιο)

Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο την αναδεύουμε ρίχνοντας τη ζάχαρη ή τη στέβια, το μέλι , το αλάτι τη μαστίχα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαχλέπι, τα κράνμπερυ και το γάλα αμυγδάλου. Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας πάλι όλα τα υλικά μαζί με το χέρι (ή το μίξερ) με δυνετές κινήσεις για 10 λεπτά.

Χρήσιμη πληροφορία! Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αν είναι αραιή τότε συμπληρώνουμε λίγες κουταλιές της σούπας αλεύρι παραπάνω ενώ αν είναι πολύ σφικτή τότε προσθέτουμε γάλα αμυγδάλου.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε πάλι με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για ½ ώρα κοντά στον ήλιο μέχρι να διπλασιαστεί πάλι το μείγμα.

Μετά το πέρας της ½ ώρας τοποθετούμε το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο ) και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά κομμάτια τα οποία και πλάθουμε σε κορδόνια και στη συνέχεια σε πλεξούδα.

Στρώνουμε σε 2 ταψιά, αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα τσουρέκια τα οποία σκεπάζουμε για τελευταία φορά με την πετσέτα για ½ ώρα.

Για την επάλειψη εξωτερικά

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη ή τη στέβια με το χλιαρό νερό, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και με πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίσω με το αμύγδαλο και τους σπόρους chia.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και πάντα με αντίσταση πάνω κάτω και θερμό αέρα. Τοποθετούμε το ταψί χαμηλά στην προτελευταία σχάρα με αντίσταση πάνω κάτω και θερμό αέρα για 45 – 50 λεπτά.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 3 τσουρέκια

Τη συνταγή σχεδίασαν και προτείνουν:
Μιχάλης Πήττας Chef de cuisine της Ευρωστίας και η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου
Κλινική διατροφόλογος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών & Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία
www.evrostia-health.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η καλύτερη συνταγή για εύκολα πασχαλινά τσουρέκια

Τσουρέκια γεμιστά με μπισκότο και σοκολάτα

 

 

Σχετικά άρθρα