Τηγανητά καλαμάρια χωρίς αλεύρι

<p><span style="font-size: small;">Μαστιχωτά και πεντανόστιμα, τα καλαμαράκια αυτά είναι μια πρωτότυπη εναλλακτική στα «λαδερά» τηγανητά αντίστοιχά τους.</span></p>
<p><br /><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες, με τα πλοκάμια τους κομμένα σε μικρότερα κομμάτια</span><br /><span style="font-size: small;">1½ σφηνάκι ούζο</span><br /><span style="font-size: small;">2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας φρέσκο μελισσόχορτο (το λεμονίζον αυτό μυρωδικό το βρίσκουμε σε γλαστράκια σε φυτώρια και πλέον και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό μελισσόχορτο (σε μπαχαράδικα) ή 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού, αναμεμειγμένα με 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι</span><br /><span style="font-size: small;">ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.</span></p>
<p><br /><span style="font-size: small;"><strong>Διαδικασία</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά τους. Αν δεν χωράνε με άνεση στο τηγάνι μας, θα τα τηγανίσουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι (περίπου 5 – 6 κουτ. σούπας) και βάζουμε σε δυνατδυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρνώντας τα συνεχώς για να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή για να μην προλάβουν να βγάλουν τα καλαμαράκια τα υγρά τους. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το μελισσόχορτο (ή το μαϊντανό με το ξύσμα λεμονιού), ανακατεύουμε ελαφρώς και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με ρύζι πιλάφι ή φρέσκια πράσινη σαλάτα και ψωμί.</span></p>
<p><br /><span style="font-size: small;"><strong>Συμβουλή</strong>: Τα καλαμαράκια συνήθως τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο, αλευρωμένα ή καλυμένα με κουρκούτι. Εδώ δίνουμε μια διαφορετική συνταγή με λίγο λάδι και καθόλου αλεύρι. Δεν θα κάνουν κρούστα, αλλά είναι πολύ νόστιμα. Με αυτό το σύντομο σοτάρισμα, αποκτούν μαστιχωτή υφή. Αν τα θέλετε πιο μαλακά, θα πρέπει να τα μαγειρέψετε για αρκετή ώρα μέσα σε υγρά (νερό ή/και κρασί).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: gastronomos.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα