Γύρη: μάθε για τα θεραπευτικά και θρεπτικά της οφέλη

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn"><a href="https://www.diatrofi.gr/author/danai-gerardoy/">ΔΑΝΑΗ ΓΕΡΑΡΔΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ</a></span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn"><br /></span></span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Ένας πραγματικός θησαυρός των προϊόντων της μέλισσας</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Περιέχει 3-5 φορές περισσότερες πρωτεΐνες σε ίση αναλογία με τα υπόλοιπες ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες ενώ δεν έχει καθόλου λίπη όπως επίσης δεν μεταφέρει και τις τοξίνες αυτών. Οι πρωτεΐνες της γύρης είναι υψηλής βιολογικής αξίας καθώς αποτελούνται κυρίως από  τα απαραίτητα αμινοξέα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα μπαλάκια που σχηματίζουν οι μέλισσες, για να την κουβαλήσουν στην κυψέλη, για να «σταθούν» εμποτίζονται με λίγο νέκταρ και λίγο σάλιο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Οι μέλισσες μαζεύουν γύρη λουλουδιών σε ακτίνα 3 χλμ. από την κυψέλη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Με τη γυρεοπαγίδα παίρνουμε το 10% της εισερχόμενης γύρης, στην κυψέλη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η φρέσκια γύρη, έχει εξέχοντα προβιοτικό ρόλο, καθώς εμπεριέχει φίλια μικρόβια, στην εντερική χλωρίδα. Όταν ξεραθεί γίνεται φωτοευαίσθητη και χάνει σχεδόν όλη την ενέργειά της. Γι’ αυτό σήμερα προτιμάται η φρέσκια ή η κατεψυγμένη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> <strong>Η Πρώτη βουτιά στην Γύρη του Λουλουδιού</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το κέλυφος της γύρης έχει πόρους, κι απ’ αυτούς απορροφάται το εσωτερικό θρεπτικό της μέρος, από τον οργανισμό μας. Μετά την απορρόφηση αυτή, μένει το άδειο περίβλημά του κόκκου της γύρης, το οποίο είναι μια φυτική ίνα, που θα αποτελέσει το προβιοτικό, που θα βοηθήσει το έντερο. Η ξερή γύρη έχει μόνο αυτήν την ωφέλεια της ίνας, κι αυτή σε μικρό βαθμό, καθώς «η ενέργεια (που σ’αυτήν την περίπτωση εκλείπει), οδηγεί την θρέψη».</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα 8 βασικά αμινοξέα, τα περιέχουν όλες οι εντομόφυλες γύρες των λουλουδιών. Από τα δευτερεύοντα 20 αμινοξέα, περιέχουν 15 έως 20, αναλόγως του λουλουδιού που προέρχονται.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Έτσι οι φυτοφάγοι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στέρησης, όταν  καταναλώνουν γύρη λουλουδιών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Είναι απ’ τα πιο απορροφήσιμα απ’ τον οργανισμό μας τρόφιμα, έτσι 2 κουταλιές σούπας γύρη το πρωί, μπορεί να μεταμορφώσει κάποιον με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης στην εντελώς αντίθετη, υγιή κατάσταση.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Επίσης έχει  τεράστια προσφορά ενζύμων και βιταμινών μεγάλης σημασίας, στην ανάπτυξη, την κόπωση, στην γηριατρική κ.α</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Με 3-6 μήνες χρήσης της, ρυθμίζει το PSA του προστάτη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Μεταφορά Γύρεων στην Κυψέλη</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η παροχή βιταμίνης  A, μπορεί να’ ναι ρίσκο, σε κάποιους. Εναλλακτικά η γύρη περιέχει προβιταμίνη Α, η οποία είναι ασφαλής.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Μια από τις καλύτερες πηγές Σεληνίου και Σιδήρου: αφού 1 κουταλιά σούπας Γύρη ισούται με 12,5 περίπου gr. βάρους, τα οποία περιέχουν 517% περισσότερο Σελήνιο από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Κανένα άλλο φαγητό δεν είναι τόσο πλούσια όσο αυτή σε σελήνιο και σίδηρο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Εδώ καταλαβαίνουμε την σχετικότητα των στατιστικών πινάκων Ημερήσιων Αναγκών του Μέσου Ανθρώπου, καθώς οι αθλητές παίρνουν έως 6 κουταλιές σούπας την ημέρα χωρίς πρόβλημα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το ωφελιμότερο στη χρήση των βοτάνων είναι να ακολουθούμε τις εποχές.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η γύρη ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, μειώνει φλεγμονές, εμποδίζει την δημιουργία ελεύθερων ριζών (οξείδωση) και κάποια ένζυμά της προλαβαίνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Μαζί με τα ένζυμα της Γύρης, τα Ιχθυέλαια, «ρίχνουν» τα βαριά λίπη (κακή χοληστερίνη) και ανεβάζουν την καλή, σε πολύ καλύτερο βαθμό. Χρειάζονται περίπου 7 μήνες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Είναι ηπατοπροστατευτική, πλούσια σε σίδηρο και έλκει και συγκρατεί στο αίμα και άλλον, από τις τροφές .</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Δοσολογία:</strong> από ένα κουταλάκι του γλυκού έως μια κουταλιά της σούπας δυο φορές την ημέρα, απευθείας στο  στόμα ή διαλυμένο ή χτυπημένο στο multi σε χυμό ή κάποιο κρύο αφέψημα.</span><br /><br /></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"> </span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα