Ένας χρήσιμος οδηγός για τις ημέρες του Πάσχα ώστε να μην βάλεις περιττά κιλά!

Δύσκολοι καιροί για δίαιτες. Τουλάχιστον για όσους το έχουν ανάγκη. Ο φόβος ότι την επόμενη μέρα η ζυγαριά θα δείξει δύο με τρία κιλά περισσότερο είναι μεγάλος. Μπορούμε άραγε να τα αποφύγουμε; Και αν ναι, πώς;

Γράφει ο διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας

Το κακό ξεκινά πάντα μετά την Ανάσταση. Πριν ακόμα τελειώσει η θεία λειτουργία τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά και μυρίζουμε τη μαγειρίτσα. Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, τα τυριά, οι πίτες και το κρασί υπάρχουν άφθονα στο γιορτινό τραπέζι. Και αν τελειώσουμε με τσουρέκι και κουλουράκια τότε τα πράγματα έχουν είδη γίνει πολύ σοβαρά και το πρώτο κιλό είναι έτοιμο να μας χαμογελάσει.

Η επόμενη μέρα ξεκινά με ό,τι τελείωσε η προηγούμενη ενώ συμπληρώνεται με τους πρώτους μεζέδες μέχρι να κάτσουμε στο τραπέζι. Και αφού είδη είμαστε στο τραπέζι έχοντας σχεδόν χορτάσει από τα προηγούμενα τσιμπολογήματα που κράτησαν πέντε με έξι ώρες, τότε ξεκινάει άλλο φαγοπότι μέχρι τελικής πτώσεως και φυσικά μέχρι να πάρουμε ένα ακόμα κιλάκι.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ως συνήθως έχουν περισσέψει ένα σωρό φαγητά και γλυκά τα οποία επειδή είναι κρίμα να τα πετάξουμε, μας προσθέτουν και το τέταρτο κιλό . Και επειδή όλα αυτά τα φαγητά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τόσο αυτά όσο και τα κιλά, τότε ακολουθώντας τις  παρακάτω συμβουλές  θα καταφέρετε τουλάχιστον να έχετε  το ίδιο βάρος που είχατε πριν τις γιορτές και μετά το  τέλος των γιορτών.

Ας τρώτε ισορροπημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Και να ξεκινήσουμε από το Μεγάλο Σάββατο όπου αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να μένουμε νηστικοί όλη τη μέρα και να τρώμε με βουλιμία αργά το βράδυ. Καλό θα ήταν να έχουμε φάει ένα πιάτο φαγητό από το μεσημέρι, να έχουμε καταναλώσει 3 με 4 φρούτα το απόγευμα ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μέχρι το βράδυ και να καταλήγουμε να μη βλέπουμε μπροστά μας από την πείνα.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ να φάτε ένα πιάτο μαγειρίτσα χωρίς ψωμί και ίσως και ένα αυγό. Προσοχή όμως διότι ένα αυγό περιέχει το μέγιστο ποσό χοληστερίνης που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος σε μία ημέρα και μαζί με τη χοληστερίνη που έχουν τα εντόσθια από τα οποία φτιάχνετε η μαγειρίτσα τότε υπερβαίνουμε στο διπλάσιο το επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερίνης.

Αν γίνεται, ας αφήσετε το αυγό για την επόμενη μέρα. Χοληστερίνη αρκετή περιέχουν επίσης και τα διάφορα τυριά και οι πίτες με τυρί και αυγό. Αφήστε τσουρέκι και κουλουράκια για την επόμενη μέρα ή απλώς δοκιμάστε τρώγοντας δύο με τρεις μπουκιές.

Φάτε αργά, με μικρές μπουκιές

Την Κυριακή του Πάσχα μπορείτε για πρωινό να έχετε ένα κομμάτι τσουρέκι  και δύο κουλουράκια με τον καφέ σας και αποφύγετε τα τσιμπολογήματα μέχρι την ώρα που θα είναι έτοιμο το κοκορέτσι ή οι πρώτοι μεζέδες. Υπολογίστε να φάτε μία μερίδα κοκορέτσι περίπου 3 δάχτυλα. Φάτε αργά, με μικρές μπουκιές για να το απολαύσετε.

Το μεσημέρι φάτε μια μερίδα αρνί κατά προτίμηση χωρίς πέτσα,  ένα κομμάτι πίτα, ένα αυγό. Αποφύγετε το ψωμί και εάν πρόκειται να φάτε κάποιες λιπαρές σάλτσες ή σαλάτες προτιμήστε περισσότερο τη μουστάρδα και το πολύ δύο κουταλιές τζατζίκι ή ρωσική σαλάτα .

Αφού τελειώσει το φαγοπότι, πιείτε ένα καφέ χωρίς γάλα, πλύνετε τα δόντια σας και δώστε τέλος σε κάθε τι φαγώσιμο για αυτή την ημέρα. Άλλωστε το στομάχι σας ήδη θα είναι πολύ βαρύ και χρειάζεται πλέον ξεκούραση αλλά και μία μικρή αποτοξίνωση όπου για βραδινό μπορείτε να φάτε ένα με δύο φρούτα.

Τι να φάτε τη Δευτέρα του Πάσχα;

Την επόμενη μέρα το πρωί να φάτε ένα κομμάτι τσουρέκι, δύο κουλουράκια  που μπορείτε να έχετε το ίδιο και το απόγευμα αλλά από το μεσημέρι και μετά να έχετε σαλάτα με λίγο κρέας που πιθανώς θα έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα και το βράδυ πάλι μόνο φρούτα.

Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας γιατί για κάθε κιλό που μπορεί να πάρετε αυτές τις ημέρες θα χρειασθεί περίπου μία εβδομάδα δίαιτας για να το χάσετε. Άλλωστε στην Ελλάδα κάθε 40 περίπου μέρες έχουμε και μία μεγάλη γιορτή που τη συνδυάζουμε πάντοτε με πολύ φαγητό.

Πόση αλήθεια λέει η ζυγαριά την επόμενη μέρα;

Όπως και να έχουν τα πράγματα η ζυγαριά θα σας δείξει λίγο παραπάνω τις  επόμενες ημέρες. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα δυσκολεύεται να τις αποβάλει.

Το βάρος σας την επόμενη μέρα είναι πλασματικό και παροδικό. Αυτό φαίνεται με τη μορφή κατακράτησης στο σώμα σας  που εσείς το νιώθετε σαν ένα μικρό φούσκωμα. ή ένα  μικρό πόνο στο στομάχι ή μια μικρή απροσδιόριστη αδιαθεσία. Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής ,  όταν δέχτηκε περισσότερο  φαγητό από το κανονικό αντέδρασε.

Τα παραπάνω συμπτώματα σε μεγάλο ποσοστό εκφράζουν μια φυσιολογική κατακράτηση. Μια με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά  και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναποκτήσετε το βάρος που είχατε πριν από το «πλούσιο» γεύμα που προηγήθηκε και να μπείτε ξανά γρήγορα και απλά στον ρυθμό σας. Άλλωστε ότι τρώμε σήμερα, αποθηκεύεται έπειτα από 48 ώρες.

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να απολαύσεις το κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές; 7 πολύτιμες συμβουλές!

«Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε»! 3 εύκολες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια!

Σχετικά άρθρα