Πώς να απολαύσεις το κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές; 7 πολύτιμες συμβουλές!

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να απολαύσετε το κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές; Χαρακτηριστικό γνώρισμα των εορτών είναι η πολυφαγία και πόσο μάλλον του Πάσχα που λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων, έχει προηγηθεί μακράς διάρκειας νηστεία, από 5 έως 40 ημέρες.

Γράφει η διαιτολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου

Η όψη του κρέατος στο τραπέζι θα μας δελεάσει και θα στραφούμε ανεξέλεγκτα στην κατανάλωση του. Επίσης, συνοδευτικό των λουκούλλειων αυτών γευμάτων είναι πάντα το αλκοόλ, το οποίο είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε κάποιο μέτρο.

Παρακάτω θα εκθέσουμε κάποιους γενικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ισορροπία και το βάρος σας τις μέρες αυτές:

Περιοριστείτε στη μερίδα σας.

Βάλτε στο πιάτο σας τη μερίδα που σας αντιστοιχεί και περιοριστείτε σε αυτό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρετε να μην ξεφύγετε σε ποσότητα και να αποφύγετε τα επιπλέον «τσιμπολογήματα».

Δώστε προτεραιότητα στη σαλάτα.

Πριν έρθει η ώρα που το σουβλιστό αρνί-κατσίκι θα φτάσει στο τραπέζι, βάλτε μπροστά σας ένα βαθύ πιάτο πράσινη σαλάτα. Θα σας βοηθήσει να μειωθεί η όρεξη σας και ο διαθέσιμος όγκος του στομάχου για επιπλέον φαγητό.

Πιείτε αρκετό νερό.

Θα βοηθήσει τόσο στο αίσθημα πείνας, όσο και στη μείωση του φαινομένου κατακράτησης που πιθανόν να παρουσιαστεί μετά από αυτές τις μέρες λόγω της κατανάλωσης αλατισμένων τροφίμων.

Μην αποφύγετε τους υδατάνθρακες.

Συνοδεύστε το κρέας της Κυριακής με 1 – 2 φέτες ψωμί ώστε να επέλθει η πληρότητα πιο εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να φάτε περίσσειες ποσότητες που έχουν αρκετές θερμίδες και μεγάλη ποσότητα κορεσμένων «κακών» λιπαρών οξέων.

Προσοχή στη μαγειρίτσα!

Είναι πολύ εύκολο μετά από τόσες μέρες νηστείας να γεμίσουμε και δεύτερο πιάτο μαγειρίτσας αλλά αν αναλογιστείτε ότι ένα βαθύ πιάτο μπορεί να δώσει γύρω στις 540 θερμίδες τότε ίσως το μετανιώσετε. Μην κάτσετε στο τραπέζι της Ανάστασης πεινασμένοι. Πριν φύγετε για την εκκλησία μπορείτε να φάτε κάποιο φρούτο και μισή ώρα πριν το φαγητό πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Σοκολατένιο αυγό, τσουρέκι, κουλουράκια. Πόσο να φάω;

Με δεδομένο ότι τα πασχαλινά εδέσματα είναι αρκετά θερμιδογόνα με το τσουρέκι και τα κουλουράκια να έχουν 370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ το σοκολατένιο αυγό 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, θα πρότεινα να τα καταναλώσετε με φειδώ.

Διαλέγοντας 30 γραμμάρια μόνο από κάτι από τα παραπάνω για να καταναλώσετε σε μια γιορτινή ημέρα ως μικρό σνακ είναι αρκετά.

Ασκηθείτε!

Τις επόμενες ημέρες βάλτε στο πρόγραμμα σας την αερόβια άσκηση. Προσπαθήστε να φτάνετε τη μισή με μία ώρα ημερησίως για όλη την εβδομάδα και εντάξτε την στην καθημερινότητα σας εφάπαξ τουλάχιστον 3 – 4 φορές την εβδομάδα.

Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Facebook page: Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου – Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφoλόγος, MSc

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια διατροφή κάνει καλό στην καρδιά; Και πρέπει να μην συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ!

«Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε»! 3 εύκολες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια!

27 τρόποι για να βάψεις τα πασχαλινά αυγά! Tips για να μην σπάσουν!

Ψάχνεις συνταγή για τσουρέκι με λίγες θερμίδες; Διάλεξε μια από αυτές!

Σχετικά άρθρα