Ρεβυθοφασολάδα της υπομονής στο πήλινο

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">500 γραμμ. ρεβύθια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γραμμ. γίγαντες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2-3 δαφνόφυλλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1½ φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">νερό</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα όσπρια (ρεβύθια και γίγαντες) με 1 γεμάτη κ.σ. σόδα μαγειρικής. Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των οσπρίων). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα όσπρια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3+1/2-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση του φαγητού. Η δόση που σας δίνω είναι μεγάλη, αλλά αφού θα ανάψουμε το φούρνο και θα ψήσουμε για πολλή ώρα, αξίζει να κάνουμε μεγάλη ποσότητα.</span></p>
<p align="left"><span style="font-size: small;"><strong>Extra tips επιτυχίας: </strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Όταν διαλέγουμε όσπρια, να μην είναι σκασμένα –κιτρινισμένα-ξεφλουδισμένα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Το μούλιασμα με ελάχιστη σόδα φουσκώνει τα ρεβύθια σωστά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σιγανό μαγείρεμα για τέλεια χυλωμένα όσπρια.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><em><strong>Η πρότασή μας:  </strong></em>Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο. Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του. Τα όσπρια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως -κατά τη γνώμη μου- η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για όσπρια.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα