Κρεατότουρτα Χανίων

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 φύλλα σφολιάτας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κρόκος αυγού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουταλιές σουσάμι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1-1/2 κιλό αρνί ή κατσίκι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">κατά προτίμηση από νεαρό ζώο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">χεράκι η μπούτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξερό κρεμμύδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">600 γρ. ανθότυρο Κρήτης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">400 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. στάκα Κρήτης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. μαλάκα Κρήτης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2-3 πρέζες κανέλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για την πασχαλινή κρεατότουρτα, ξεπλένουμε πρώτα το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ξαφρίζουμε την επιφάνεια, όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε να μαλακώσει καλά το κρέας και αφού κρυώσει λίγο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Το αλατοπιπερώνουμε. Κρατάμε 1/2 φλ. ζωμό κρέατος για τη γέμιση. Τον υπόλοιπο, τον χρησιμοποιούμε για πιλάφι ή σούπα. Σε μπολ βάζουμε όλα τα τυριά, την κανέλα με μέτρο και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος. Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Κάνουμε μια στρώση με τα μισά τυριά, απλώνουμε σε μια στρώση όλο το κρέας και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ραντίζουμε με το ζωμό κρέατος. Βρέχουμε τις άκρες της κάτω σφολιάτας και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τσιμπάμε τις ενώσεις να κολλήσουν τα δυο φύλλα. Τρυπάμε την επιφάνεια της τούρτας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς C, για περίπου 50 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η κρεατότουρτα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Συμβουλές</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Είναι απαραίτητο να τρυπήσουμε την επιφάνεια την πίτας, ώστε να αναπνέει και να γίνει κριτσανιστή.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα