Bratkartoffeln. Οι τηγανιτές πατάτες σας, … αλλιώς

<h3><span style="font-size: small;">Περιγραφή</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Τραγανές έξω, μαλακές στο εσωτερικό τους, αυτές οι πατάτες θα σας ξετρελλάνουν! Μπορεί να μην καταφέρετε να προφέρετε ποτέ σωστά το όνομά τους, είμαι όμως σίγουρος ότι, εάν θα τις δοκιμάσετε, θα τις λατρέψετε και θα καθιερωθούν σαν ένας από τους αγαπημένους σας τρόπους να φτιάχνετε πατάτες για ένα γιορτινό τραπέζι. Τα παιδιά να δείτε! Είναι ένα από τα πιο νόστιμα γερμανικά και αυστριακά πιάτα και το …“δύστροπο” όνομά τους δεν σημαίνει άλλο από “πατάτες σοταρισμένες”, ακριβώς επειδή το μαγείρεμά τους ολοκληρώνεται σοτάροντάς τες σε τηγάνι. Είναι πεντανόστιμες ακόμη και σκέτες (θυμάμαι ακόμη και τώρα έναν μαγαζάτορα σε ένα χωριουδάκι μια ώρα έξω από τη Βιέννη, να με κοιτά απορημένος σαν παράγγελνα το τρίτο “συνοδευτικό” πιάτο με αυτές τις εξαίσιες πατατούλες, με την μερίδα των λουκάνικων (και τί λουκάνικων!!!) να είναι ακόμη σχεδόν άθικτη), αλλά βρίσκουν την αποκορύφωσή τους με λουκάνικα αλλά και άλλα κρέατα (και όχι μόνο). Έχουν και αυτές τα μικρά μυστικά τους, δεν είναι “κόψε-ρίξε στο τηγάνι”, αλλά όπως θα δείτε, το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που αξίζει τον κόπο να περάσετε από τα διάφορα στάδια της ετοιμασίας τους. Και, ναι, είναι πανεύκολες, μην αφήσετε κανέναν να σας τρομάξει με το αντίθετο! Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι η ποιότητα της πατάτας. Εκεί, ναι, θέλει προσοχή, πρέπει να κάνουν για ψητές, συνεπώς επιλέξτε πατάτες με σφικτή σάρκα και αποφύγετε τις πολύ αμυλώδεις. Εάν γνωρίζετε τις κόκκινες πατάτες και έχετε πρόσβαση σε τέτοιες, προτιμήστε τες. Και όχι μόνο για αυτή τη συνταγή αλλά γενικότερα για τις ψητές πατάτες σας, στο φούρνο ή σε τηγάνι, με τον πιο απλό ή τον πιο εξεζητημένο και περίπλοκο τρόπο.</span></p>
<h3><span style="font-size: small;">Τι χρειαζόμαστε:</span></h3>
<div class="rr_ingredients">
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">800 πατάτες (μετρίως ή και εντελώς σφικτές, πάντως ΟΧΙ πολύ αμυλώδεις)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 ξερό κρεμμύδι</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">10 γρ φρέσκο βούτυρο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">σχοινόπρασο ψιλοκομμένο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">3 κ.σ. καλό, παρθένο ελαιόλαδο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">προαιρετικά (βήματα 20 έως 23):</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">80 – 100 γρ μπέικον</span></li>
</ul>
<div>
<div class="recipe">
<div class="rr_steps">
<h3><span style="font-size: small;">Πώς το κάνουμε:</span></h3>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>1)</strong> Επιλέγουμε πατάτες παρόμοιων διαστάσεων. Τις πλένουμε καλά (ανάλογα με το πόσο βρώμικες είναι είτε μόνο κάτω από τρεχούμενο νερό, είτε πρώτα σε λεκανίτσα για να φύγει το πολύ χώμα και μετά πάλι σε τρεχούμενο νερό, είτε, ακόμη, και με χρησιμοποίηση ξυδιού).</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>2)</strong> Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο και αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 15 με 20 λεπτά (θα μετρήσετε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, έτσι;). Θα τις προβράσουμε μόνο, συνεπώς δεν πρέπει να βράσουν και να μαλακώσουν πολύ. Πρέπει να “κρατάνε” ακόμα. Με το βράσιμο οι πατάτες χάνουν ακόμη περισσότερο άμυλο, πράγμα απαραίτητο για να γίνουν τραγανές.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>3)</strong> Όσο βράζουν οι πατάτες μας, κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια να είναι έτοιμο. (Δείτε όμως και στα “Μυστικά” [1], για μία –κατά την άποψή μου– καλύτερη παρουσίαση, με μακρόστενα κομμάτια). Το αφήνουμε στην άκρη.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>4)</strong> Βγάζουμε τις πατάτες από το καυτό νερό με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ και μόνο κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε. Εάν τις ξεφλουδίζαμε ζεστές ακόμη, το καθάρισμα θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αλλά …τί να κάνουμε; είναι σημαντικό να κρυώσουν εντελώς, για ώρες δηλαδή, ιδανικά θα έπρεπε να τις αφήσουμε ακόμη και ολόκληρο το βράδυ! Αυτό και έκανα!!!</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>5)</strong> Όταν έχουν κρυώσει εντελώς, και αφού τις ξεφλουδίσουμε τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκατοστό. Και, εδώ, πρέπει να δώσετε προσοχή, ισοπαχείς ροδέλες σημαίνει και ίδιο χρόνο τηγανίσματος, άρα ομοιόμορφο ρόδισμα, συνεπώς είναι και αυτό σημαντικό.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>6)</strong> Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 κουταλιές καλό ελαιόλαδο (μη χρησιμοποιήσετε άλλα σπορέλαια, δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανιού). Προσθέτουμε τα κυβάκια (ή τα μακρόστενα κομμάτια) του κρεμμυδιού</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>7)</strong> και τα τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να πάρουν χρώμα.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>8)</strong> Τα αφαιρούμε, τα αφήνουμε στην άκρη</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>9)</strong> και προσθέτουμε στο τηγάνι τις πατάτες και τις ροδίζουμε, και αυτές σε δυνατή φωτιά, για άλλα 5-6 λεπτά.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>10)</strong> Χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε, ανακινώντας πότε πότε το τηγάνι και “σοτάροντας”, κάνοντας να αναπηδήσουν, τις πατάτες για να μη κολλήσουν, αλλά και για να τηγανισθούν από όλες τις πλευρές τους. Μπορείτε όμως και να κάνετε την ίδια δουλειά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις τις πατάτες, με προσοχή επειδή, σαν ήδη προβρασμένες, δεν έχουν και μεγάλη αντίσταση και θέλει προσοχή για να μη διαλυθούν.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>11)</strong> Συνεχίζουμε έτσι, με σκεπασμένο το τηγάνι, για 15 με 20 λεπτά (εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας αλλά και από το χρόνο που τις προβράσατε. Εάν σας έχουν “ξεφύγει” λίγο περισσότερο εκεί, μειώνετε το χρόνο, εάν είναι λιγότερο βρασμένες, θα τις τηγανίσετε πιο πολύ),</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>12)</strong> χρόνος που είναι αρκετός για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να αποκτήσουν μία υπέροχη τραγανή εξωτερική επιφάνεια, ενώ από μέσα θα παραμένουν μαλακές, χάρις στο προ-βράσιμο.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>13)</strong> Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το φρέσκο βουτυράκι στο τηγάνι,</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>14)</strong> επιστρέφουμε στο τηγάνι και τα ροδισμένα προηγουμένως κρεμμύδια,</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>15)</strong> και κανονίζουμε στο αλάτι. Προσοχή, τώρα και όχι νωρίτερα το αλάτι…</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>16)</strong> Αφήνουμε να ροδίσουν όλα μαζί ακόμη λίγο και να πάρουν άρωμα από το φρέσκο βούτυρο, για άλλα 2-3 λεπτά, </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step"><br />
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>17)</strong> Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (κάνει και ο μαϊντανός, πολύ ψιλοκομμένος και αυτός)</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>18)</strong> και σερβίρουμε τις πατατούλες μας ζεστές – ζεστές. Guten appetit!!!!!!!!</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>19)</strong> Μπορούμε να τις σερβίρουμε μόνες τους, σαν κύριο πιάτο, αλλά και σαν συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας (εδώ με μπουτάκια κοτόπουλου στην κατσαρόλα)</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>20)</strong> Εάν προσθέσετε στο φαγητό μπέικον, θα το ρίξετε στο τηγάνι κομμένο σε κυβάκια</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>21)</strong> και θα το τσιγαρίσετε και αυτό όσο κρυώνουν οι πατάτες (ή την επόμενη ημέρα, εάν τις αφήσετε να κρυώσουν όλη τη νύκτα), να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Προτιμήστε μάλιστα να το κάνετε πριν από τα κρεμμύδια (πριν το βήμα 6 δηλαδή). ώστε στο ίδιο τηγάνι και χρησιμοποιώντας το λίπος που θα βγάλει, να ροδίσετε στη συνέχεια και τα κρεμμύδια. Μμμμμμούρλια!!!!</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>22)</strong> Θα το αφήσετε στην άκρη και αυτό (κρατήστε το κάπου ζεστά) και θα το επαναφέρετε στο τηγάνι με τις πατάτες, μαζί με τα κρεμμύδια, στο βήμα 14.</span></div>
<div class="clr"><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>23) </strong>Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διαθέτετε τόοοοοοοσο μεγάλο τηγάνι που να χωράει να τηγανίσετε όλες τις πατάτες “με τη μία”. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκτελέσετε το βήμα 9 (ένα πρώτο, γρήγορο, τηγάνισμα) τόσες φορές όσες χρειάζεται για να τελειώσουν όλες,</span></div>
</div>
<div class="rr_im_step">
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong></span></div>
<div class="rr_im_steptext"><span style="font-size: small;"><strong>24)</strong> …και ολοκληρώνουμε το τηγάνισμά τους, βήματα 11 και μετά, αφού ξαναρίξουμε όλες τις πατάτες στο τηγάνι, να σιγο-τηγανισθούν όλες μαζί.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.sintagespareas.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα