Καρκίνος των όρχεων: σε ποιές ηλικίες και γιατί είναι συχνότερη η κακοήθεια thumbnail
Είναι μια από τις πλέον ιάσιμες μορφές καρκίνου με ποσοστό ίαση πάνω από 95% ειδικά κατά τα αρχικά στάδια....

Καρκίνος των όρχεων: σε ποιές ηλικίες και γιατί είναι συχνότερη η κακοήθεια

 Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των όρχεωνΟ καρκίνος των όρχεων είναι η συχνότερη κακοήθεια στους νέους άνδρες ηλικίας από 15 έως 35 ετών.


Συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων μπορεί να είναι τα εξής:


Πρήξιμο ή / και διόγκωση στον έναν ή και στους δύο όρχεις το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στους όρχεις ή το όσχεο, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.


Αίσθημα "βάρους" στο όσχεο.  Ήπιος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλίας ή στη βουβωνική χώρα.


Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή πόνο στους μαστούς.


Σε πιο προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση ή στην κοιλιά, ή δύσπνοια.
Λάβετε υπόψη πως θα μπορούσε να είναι απολύτως φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλον, ή να κρέμεται ελαφρά χαμηλότερα από τον άλλον. Επίσης, ορισμένες μη κακοήθεις παθήσεις όπως ή φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου των όρχεων. Η φλεγμονή του όρχεως (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στον όρχι. Και οι δύο μπορεί να προκληθούν από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.


Οι παρακλινικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι ασθενείς για να αποκλεισθεί ο καρκίνος των όρχεων είναι το υπερηχογράφημα οσχέου καθώς και οι εξετάσεις αίματος άλφα Fetoprotein (AFP), βήτα ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (βήτα-hCG) και γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH)
   
Δεν χρειάζεται πανικός! Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια από τις πλέον ιάσιμες μορφές καρκίνου με ποσοστό ίαση πάνω από 95% ειδικά κατά τα αρχικά στάδια.Αρχίστε να κάνετε αυτοεξέταση μία φορά το μήνα προτιμότερα μετά το μπάνιο ώστε το δέρμα του οσχέου να είναι χαλαρό. Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι δεν θα πρόκειται για κάτι σοβαρό, αλλά είναι καλύτερα να είναι κάποιος ασφαλής από το να παραμελήσει μια κατάσταση.


Δυστυχώς, αρκετοί ασθενείς είτε από φόβο ή από άγνοια προσέρχονται καθυστερημένα για ιατρική συμβουλή και αυτό επηρεάζει πολύ την πιθανότητά τους να ιαθούν.


Δανάη Δαλιάνη
Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Α ΄Ογκολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών


Σταυρούλα Ντρουφάκου
Παθολόγος Ογκολόγος , Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΑ Ιπποκράτειο[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X