Τουρκία: «Δεν σταματήσαμε, συνεχίζουμε» λένε οι διαδηλωτές

Ραντεβού για τρίτη ημέρα στην πλατεία Ταξίμ δίνουν οι διαδηλωτές. “Δεν σταματήσαμε, συνεχίζουμε” λένε και προγραμματίζουν συναυλίες στην Πόλη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών οι τραυματίες από τα επεισόδια του τελευταίου 48ωρου ανέρχονται σε 53.

Για δύο νεκρούς κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, πληροφορία όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις τουρκικές Αρχές, ενώ η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι τραυματίες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ξεπερνούν τους 1.000.

Τη νύχτα, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκαν επεισόδια στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε σήμερα το πρωί.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα γιορτάζοντας την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ.

Πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.

Σχετικά άρθρα