Αρχική / More / Life stories / Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο έρωτας με την 13χρονη Ελισσάβετ, οι γκάφες και η παράξενη σχέση με την Ελλάδα
Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο έρωτας με την 13χρονη Ελισσάβετ, οι γκάφες και η παράξενη σχέση με την Ελλάδα thumbnail

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο έρωτας με την 13χρονη Ελισσάβετ, οι γκάφες και η παράξενη σχέση με την Ελλάδα

 Η είδηση ότι ο πρίγκηπας Φίλλιπος παραιτείται από τα βασιλικά του καθήκοντα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον γύρω από τη ζωή και την μέχρι τώρα διαδρομή του. Μία γεμάτη και ταραχώδης ζωή, από έναν άνθρωπο που σε λίγο καιρό θα κλείσει τα 96 του χρόνια.


Η ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ


«Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι προστάτης, Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 780 οργανώσεις, στις οποίες θα συνεχίσει να μετέχει, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ενεργό ρόλο με την παρουσία του σε υποχρεώσεις. Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων».


Τα παιδικά χρόνια, δεν ήρθε ποτέ στην ΕλλάδαΗ ζωή του ξεκίνησε από το Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου του 1921. Ο γιος του πρίγκηπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας και έζησε με την οικογένεια του στη Γαλλία και αργότερα στη Γερμανία και τη Βρετανία.Η ζωή του στην Κέρκυρα διακόπηκε απότομα εξαιτίας της μικρασιαστικής καταστροφής. Η σχέση του Φίλιππου με την Ελλάδα είναι περίπλοκη, καθώς ποτέ δεν ξέχασε τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο πατέρας του στην Ελλάδα ο οποίος ήταν αντιστράτηγος του ελληνικού στρατού, συνελήφθη και πέρασε από στρατοδικείο, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο για άρνηση εκτέλεσης διαταγής του αρχηγού της στρατιάς. Εξάλλου, ο πρίγκηπας Φίλιππος δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα.Το ειδύλλιο με την Ελισάβετ


Το 1947 ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και η 21 ετών κληρονόμος του βρετανικού θρόνου ξεκίνησαν μία ζωή μαζί. "Υπήρχε ένα ολόκληρο τάγμα ζωντανών νέων ανδρών που κυνηγούσαν την Ελισάβετ”, θυμόταν η Λαίδη Anne Glenconner, η οικογένεια της οποίας είχε φιλικές σχέσεις με τον Βασιλιά Γεώργιο τον ΣΤ' και την Βασίλισσα Ελισάβετ.


Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ χάρισε την καρδιά της στον Πρίγκιπα Φίλιππο σε νεαρή ηλικία.


Υπήρχε μακρινή συγγένεια, δεν ήθελε κανέναν άλλον


Η Πριγκίπισσα και ο Φίλιππος ήταν συγγενείς, αλλά όχι τόσο κοντινοί. Ήταν τρίτα ξαδέλφια, έχοντας κοινούς προ-προπάππους, τη Βασίλισσα Βικτόρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο. Οι γονείς του Φίλιππου ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Battenberg (δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτόρια) και ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, απόγονος ενός Δανού Πρίγκιπα που στρατολογήθηκε για τον ελληνικό θρόνο στα μέσα του 19ου αιώνα.Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συνδέονταν με τις περισσότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης.


Ο Φίλιππος ήταν όμορφος, αθλητικός και ελκυστικός, αποπνέοντας αυτοπεποίθηση.


Ως ξαδέλφια, ο Φίλιππος και η νεαρή Ελισάβετ συναντήθηκαν δύο φορές. Την πρώτη φορά σε ένα γάμο το 1934 και τη δεύτερη στην τελετή στέψης του Βασιλιά Γεωργίου του ΣΤ', το 1937. Όμως ήταν στις 22 Ιουλίου του 1939, όταν η 13χρονη Πριγκίπισσα πέρασε χρόνο με τον 18χρονο Φίλιππο, ο οποίος τότε ήταν δόκιμος στο βρετανικό Ναυτικό.


Με εντολή του Dickie Mountbatten, ενός αξιωματικού του Ναυτικού, ο Φίλιππος προσκλήθηκε για γεύμα και τσάι με τη βασιλική οικογένεια.


"Δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλον”, δηλώνει η ξαδέλφη της Ελισάβετ, Margaret Rhodes.


Η παντομίμα με τον Αλαντίν


Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Φίλιππος επισκεπτόταν συχνά τα ξαδέλφια του στο κάστρο του Windsor, ενώ οι δυο τους αλληλογραφούσαν όταν εκείνος ήταν εν πλω.


Ένα ειδύλλιο μεταξύ του Φιλίππου και της Ελισάβετ υπήρχε από τον Δεκέμβριο του 1943, όταν εκείνος βρέθηκε με άδεια στο κάστρο του Windsor για τα Χριστούγεννα και είδε την 17χρονη -τότε- Πριγκίπισσα να συμμετέχει σε μια παντομίμα με θέμα τον Αλαντίν.


Επιστροφή από τον πόλεμο και… πρόταση γάμου!


Ο Φίλιππος επέστρεψε οριστικά στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 1946. Εγκαταστάθηκε σε ένα σπίτι των Mountbatten στην οδό Τσέστερ και επισκεπτόταν συχνά το παλάτι του Μπάκιγχαμ, μπαίνοντας από την πλαϊνή είσοδο με το μαύρο, σπορ MG αυτοκίνητό του, για να συναντήσει την Lilibet στο καθιστικό της για δείπνο.


Το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην Ελισάβετ και εκείνη δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς καν να συμβουλευτεί τους γονείς της. Ο πατέρας της συναίνεσε με τον όρο να κρατήσουν τον αρραβώνα τους μυστικό ούτως ώστε να ανακοινωθεί μετά τα 21α γενέθλια της Ελισάβετ, τον ερχόμενο Απρίλιο.


Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.


Μετά το μήνα του μέλιτος, ο Φίλιππος επέστρεψε στο ναυτικό, υπηρετώντας αρχικά σε θέση γραφείου στο Ναυαρχείο και αργότερα ως εκπαιδευτής του Βασιλικού Ναυτικού Κολεγίου του Γκρίνουιτς.


Από το 1949 βρισκόταν στη Μάλτα, όπου διέμενε στη Βίλα Γκουαρνταμαντζιά, καθώς στο νησί βρισκόταν το θωρηκτό HMS Chequers, στο οποίο είχε τοποθετηθεί να υπηρετήσει. Στις 16 Ιουλίου 1950 πήρε το βαθμό του Πλωτάρχη και ανέλαβε τη διοίκηση του HMS Magpie. Δύο χρόνια αργότερα προήχθη στο βαθμό του αντιπλοιάρχου, αν και η ενεργή υπηρεσία του στο βασιλικό ναυτικό τερματίστηκε με την υγεία του βασιλιά Γεωργίου να επιδεινώνεται.


"Θα στηρίζω πάντα τη βασίλισσα"


Στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος ήταν μάλιστα εκείνος που της μετέδωσε την είδηση του θανάτου του βασιλιά Γεωργίου.Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τότε: «Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα».


Κατά τη διάρκεια της θητείας της βασίλισσας, είχε γραφτεί αρκετές φορές ότι είχε πέσει σε ατοπήματα, ωστόσο δεν φάνηκε η ίδια να κλονίζεται. Αυτός είναι ο βράχος μου και το στήριγμα μου, έλεγε χαρακτηριστικά η Ελισσάβετ.


Η οικογένεια


Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την βασίλισσα Ελισάβετ: τον πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Γουίντσορ.Μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων


Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.


Οι περίφημες γκάφες


Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν γνωστός για τις γκάφες του που έχουν μείνει στην ιστορία.


Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα


Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».


Το 1993, ο Φίλιππος είπε σ' έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ — δεν έχετε κάνει μπάκα».


Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης.


Το 1967, ερωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει στη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία — αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια», απάντησε.


Σ' ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1998 ερωτήθηκε από έναν φοιτητή που μόλις είχε επιστρέψει από μια περιοδεία πεζοπορίας στην Παπούα Νέα Γουινέα: «Τα καταφέρατε λοιπόν να μην σας φάνε;»


Το 2005, για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια του Φιλίππου, δύο βρετανοί ρεπόρτερ, οι Φιλ Ντάμπιρ και Άσλεϊ Ουόλτον, συνέταξαν την ανθολογία με τίτλο «Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip» (Ο δούκας του ρίσκου: το πνεύμα και η σοφία του πρίγκηπα Φιλίππου). Τα ανάκτορα του Μπακιγχαμ δεν το διασκέδασαν καθόλου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X