Ρύθμιση-ανάσα για τους δανειολήπτες

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών και άλλων ενυπόθηκων δανείων, κάνοντας πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης για διευκολύνσεις σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά.

Η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να λάβει τις εγκρίσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουνίου, οπότε, μετά τη δημοσίευση των μέτρων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.

Οπως είναι γνωστό, η ρύθμιση προβλέπει 48μηνη περίοδο χαμηλών καταβολών με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος και αφορά ενήμερα δάνεια, για τα οποία η εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης-υποθήκη) της τράπεζας πρέπει να είναι επί της κύριας κατοικίας.

Στις διατάξεις του νόμου μπορούν να περιλαμβάνονται δάνεια για τα οποία η τράπεζα δεν έχει καταγγείλει τη σύμβαση (συμβαίνει μετά τις 90 ημέρες μη καταβολής της δόσης), ενώ δεν αποκλείονται από τη ρύθμιση και δάνεια τα οποία βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό.

Ετσι, διευκολύνονται όσοι προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, δημιουργείται μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε αυτή στην οποία βρισκόταν κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με το πιστωτικό ίδρυμα.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά άρθρα