Αλκαλικές και όξινες τροφές: ποιές ωφελούν τη υγεία σου

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn">Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn"><br /></span></span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Όλες</em></strong><em><strong> οι κατηγορίες φυσικών τροφίμων είναι σημαντικές για την εξασφάλιση της βέλτιστης κατάστασης της υγείας.</strong> Σε αυτές συγκαταλέγονται τόσο τα φυτικής όσο και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Το ανθρώπινο σώμα έχει κατά καιρούς διαφορετικές ανάγκες σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά ζωικής ή φυτικής προέλευσης.</em></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><em>Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια <strong>τάση υπέρ των αλκαλικών τροφίμων και των χορτοφαγικών διατροφών.</strong> Είναι αλήθεια ότι σε δύσκολες συνθήκες(στρες), ο οργανισμός μας παράγει ορμόνες που δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, το σώμα μας χρειάζεται αύξηση της πρόσληψης αλκαλικών τροφών, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να μειώσει την οξύτητα και να επαναφέρει το </em><em>ph σε ουδέτερη τιμή.</em></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;"><em>Μετά από μια περίοδο στρες, ακολουθεί συνήθως μια φάση όπου το σώμα, πρέπει να αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστη. Σε αυτή τη φάση, το περιβάλλον του σώματος γίνεται πιο αλκαλικό. Είναι συνεπώς αναγκαίες όξινες τροφές,κυρίως ζωικής προέλευσης, προκειμένου να επιτραπεί αυτή τη φορά η μείωση της αλκαλικότητας και η αντίστροφη αποκατάσταση της ισορροπίας του </em><em>Ph του σώματος. Επιπλέον, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες εξαιρετικά αφομοιώσιμες αναγκαίες σε μια φάση αποκατάστασης για το σχηματισμό ενζύμων και την αναγέννηση των ιστών.</em></span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><em>Μετά την ολοκλήρωση της φάσης της αποκατάστασης, το σώμα επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία και χρειάζεται διατροφή με ισορροπημένη λήψη ζωικών και φυτικών τροφών, σύμφωνα με τη φυσική δραστηριότητα, τον τρόπο ζωής και τα μεταβολικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου.</em></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><em>Αν για παράδειγμα ένα άτομο έχει έντονη σωματική δραστηριότητα, θα πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ αν ζει μια αγχώδη ζωή, θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης. Η  </em>πλειονότητα των ανθρώπων βρίσκεται σε φάση συνεχούς μεταβολικού στρες:</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><em>O οργανισμός λειτουργεί υπό πίεση λόγω πολλαπλών διατροφικών ελλείψεων. <strong>Το μεταβολικό στρες δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον.</strong> Στη περίπτωση αυτή, η αύξηση της κατανάλωσης αλκαλικών τροφίμων θα οδηγούσε σε μια αρχική αίσθηση ευεξίας και θα συνέβαλλε στην βελτίωση της κατάστασης της υγείας, στη πλειονότητα των ανθρώπων. <strong>Αν όμως, συνεχιστεί η κατανάλωση πολλών αλκαλικών τροφών κατά την είσοδο στη φάση της αποκατάστασης, όπου ο οργανισμός χρειάζεται όξινες τροφές, το σώμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες επιδιόρθωσης.</strong></em></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Προκύπτει έτσι ένα νέο μεταβολικό στρες, που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο και σε σταθερή επιδείνωση της υγείας.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Αλκαλικά τρόφιμα:</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Λαχανικά:</span></strong><br /><span style="font-size: small;">Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, το κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Ντομάτα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Λίπη&amp;’Ελαια:</span></strong><br /><span style="font-size: small;">Λινάρι (λιναρόσπορος-λινέλαιο), ελαιόλαδο, αβοκάντο<em></em></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Φρούτα</span></strong><br /><span style="font-size: small;">Λεμόνι, Λάιμ, Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Ραβέντι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><em><strong>Ροφήματα</strong><br />Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (απεσταγμένο ή ιονισμένο),</em></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;"><em>Αλκαλικοί Σπόροι.</em></span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><em style="font-size: small;">Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι,Φακή, Κύμινο (σπόροι)</em></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Όξινες τροφές :</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Κρέατα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Μαλακόστρακα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">αστακοί,γαρίδες,καβούρια,καραβίδες</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Γαλακτοκομικά Προϊόντα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Ποτά – Ροφήματα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Λίπη και Έλαια</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Άλλα τρόφιμα – Διάφορα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Μέλι, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα