Μυθομανία: Γιατί κάποιοι άνθρωποι λένε συνέχεια ψέματα; thumbnail

Γιάννα, αναγνώστριά μας

Ο κάθε άνθρωπος με το δικό του τρόπο μπορεί και αντέχει να συσχετιστεί με τον εαυτό του και με τους άλλους . Όταν κάποιος έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και φοβάται την απόρριψη για να νιώσει καλύτερα, να νιώσει αποδοχή από το περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιήσει το ψέμα. Μέσα από το ψέμα γίνεται αυτός που θα ήθελε να είναι. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ένα ψέμα να φέρνει το άλλο και η μοναξιά του ατόμου να μεγαλώνει.

Μυθομανία: Γιατί κάποιοι άνθρωποι λένε συνέχεια ψέματα;

Έχω μια γνωστή που λέει πολλα ψέματα τα οποία όχι μονο τα λέει αλλά και τα πιστεύει και τα λέει σαν να τα έχει ζήσει πραγματικα  ή ακούει ιστορίες απο άλλους και λέει η μια ίδια η και παρόμοια ιστορία που έχει και καλά ζησει 

Απάντηση 

Ο κάθε άνθρωπος με το δικό του τρόπο μπορεί και αντέχει να συσχετιστεί με τον εαυτό του και με τους άλλους . Όταν κάποιος  έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και φοβάται την απόρριψη για να νιώσει καλύτερα, να νιώσει αποδοχή από το περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιήσει  το ψέμα. Μέσα από το ψέμα γίνεται αυτός που θα ήθελε να είναι. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ένα ψέμα να φέρνει το άλλο και η μοναξιά του ατόμου να μεγαλώνει.  Αναρωτιέμαι ποια είναι η δική σας διερωτηση; Πώς και πόσο σας επηρεάζει ότι η γνωστή σας λέει ψέμματα; Θα θέλατε να έχετε πιο στενή σχέση μαζί της και αυτό σας εμποδίζει; Δυσκολεύεστε στην επικοινωνία μαζί της; Αυτό που μπορείτε να κάνετε από τη μεριά σας είναι κάθε φορά που καταλαβαίνετε ότι λέει ένα ψέμα με όμορφο τρόπο και επιχειρήματα να της λέτε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έτσι θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι όποτε ψεύδεται ο άλλος το καταλαβαίνει, γεγονός που δεν θα της αρέσει καθώς επιδιώκει την αποδοχή από τους άλλους και θα προσπαθήσει να μειώσει τα ψέμματα.  Εάν όμως συνεχίσει να λέει ψέμματα, τότε θα βοηθούσε να έρθει σε επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Με εκτιμηση,


Σοφία Κουφοπούλου
ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια
http://drasipsyhis.gr/Διαβάστε επίσης 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X