Αδυνάτισμα με γεμάτο στομάχι; Κι όμως γίνεται!

Τίτλος χιλιοειπωμένος και πολλά υποσχόμενος, θα μου πείτε. Κι όμως γίνεται, το αδυνάτισμα μπορεί να γίνει και με γεμάτο στομάχι. Έχουμε ξεφύγει πλέον από τη νοοτροπία του κάνω δίαιτα, άρα λιμοκτονώ.

Γράφει η Ελπινίκη Καπίρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

kapiri

Αφήστε που και η βιομηχανία τροφίμων έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό με τα καινούρια προϊόντα που βγάζει κατά καιρούς, αφού έτσι δίνει τη δυνατότητα της απόλαυσης λαχταριστών και αγαπημένων τροφίμων “ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας”.

Πώς το κάνουμε, λοιπόν, αυτό;

Πρώτα απ’ όλα, να έχετε στο μυαλό σας ότι, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, πρέπει να πετύχουμε αρνητικό ισοζύγιο. Δηλαδή, θέλουμε να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας, έτσι ώστε να σημειωθεί έλλειμμα και ο οργανισμός να αρχίσει να “ξοδεύει” το αποθηκευμένο μας λίπος. Αυτό, πρακτικά, μπορούμε να το πετύχουμε με τρεις τρόπους. Ή να τρώμε λιγότερο, ή να ασκούμαστε περισσότερο ή ακόμα καλύτερα…και τα δύο!

Κάντε το ημερολόγιο συνήθεια

Ξεκινήστε να καταγράφετε ότι τρώτε και ότι πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι τις μέρες που θεωρήσατε ότι… “Δεν έχω φάει τίποτα, μ’ έναν καφέ είμαι από το πρωί”… τελικά έχετε τσιμπολογήσει πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες υπολογίζατε. Με το ημερολόγιο, λοιπόν, θα διορθώσετε σταδιακά μόνοι σας τα λάθη σας και θα απαντήσετε μόνοι σας στην ερώτηση «Αφού δεν τρώω τίποτα, πώς παχαίνω;». Πολύ βασικό αυτό, δεν νομίζετε;

Κάντε έξυπνες επιλογές

Προτιμήστε τα τρόφιμα που σας συμφέρουν

Για παράδειγμα:

  •  1/3 της κούπας μακαρόνια και 1/3 της κούπας ρύζι είναι ισάξια θερμιδικά. Δεν χορταίνεις όμως το ίδιο. 1 κούπα μακαρόνια είναι πολύ πιο μικρή ποσότητα. Δε θα χορτάσει ούτε το μάτι, ούτε το στομάχι. Άρα, προτιμήστε να συνοδεύσετε το μεσημεριανό σας με ρύζι και ακόμα καλύτερα με καστανό ή μίξη αυτών.
  • Ψωμί με ψωμί του τοστ διαφέρει. Αν διαβάσετε τις ετικέτες στις συσκευασίες θα εκπλαγείτε με τις διαφορές που θα βρείτε. Φτιάξτε, λοιπόν, το τοστ που σας συμφέρει αφού μία φέτα ψωμί του τοστ μπορεί να έχει από 20 μέχρι 100 ή και παραπάνω θερμίδες.
  • Διαλέξτε τα τυριά και τα αλλαντικά που σας συμφέρουν. Αναφορικά με τα τυριά, αυτό με το λιγότερο αλάτι και λιπαρά είναι κυρίως το ανθότυρο. Αν όμως θέλετε κίτρινο τυρί, διαβάστε πρώτα την ετικέτα του προϊόντος γιατί 1 φέτα μπορεί να έχει από 20 – 30 θερμίδες μέχρι και 100 – 200. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά που θα επιλέξετε, αν και καλό θα είναι γενικά να τα περιορίζετε! Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτήν την τακτική για κάθε τρόφιμο που προμηθεύεστε, προσέχοντας τις θερμίδες, τα λιπαρά και το αλάτι που περιέχουν. Με αυτές τις μικρές αλλαγές καταφέρνετε να γλιτώσετε από 50 μέχρι και 200 – 300 θερμίδες!
  • Βάλτε στα κύρια γεύματά σας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) τρόφιμα ολικής άλεσης και γενικά όσο γίνεται μη επεξεργασμένα προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συστατικά που βοηθούν σε μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού αλλά και σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
Βρείτε light συνταγές

Οι συνταγές πλέον που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο είναι αναρίθμητες! Κάντε, λοιπόν, μια γρήγορη αναζήτηση για εύκολα και γρήγορα μενού με λίγες θερμίδες και θα δείτε πώς με απλές αλλαγές θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια.

Τελευταίο αλλά σημαντικό…

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό. Συμβουλή που σίγουρα θα την έχετε ακούσει πολλές φορές αλλά πιστέψτε με, πιάνει. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί που καταναλώνουν συστηματικά πρωινό έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, έχουν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και ακολουθούν γενικότερα ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το αδυνάτισμα, λοιπόν, δεν θέλει κόπο.. θέλει τρόπο!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

25 κόλπα για αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα!

Διαλείπουσα νηστεία: Τι είναι και πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Ρίξτε το βάρος στο σώμα σας: 5 μύθοι για το αδυνάτισμα!

 

Σχετικά άρθρα