Βόλτα με το καραβάκι στη λίμνη Πολυφύτου

Βόλτα με το καραβάκι στα νερά της λίμνης Πολυφύτου, με στάσεις στο Βελβεντό, τα Σέρβια, τα Ίμερα, το Σπάρτο, τα Κρανίδια και το Ρύμνιο, οραματίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δίνει σήμερα το “πράσινο φως” για την έγκριση του τρόπου δημοπράτησης του έργου που αφορά την ολοκλήρωση των λιμναίων υποδομών ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτός διαγωνισμός για την κατασκευή τους, η οποία “τοποθετείται” χρονικά εντός του 2014.

“Στα έξι μικρά λιμανάκια θα ελλιμενίζουν μικρά σκάφη και ένα μεγαλύτερο που μπορεί επίσης να λειτουργεί ως εστιατόριο και καφετέρια” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. Τονίζει δε ότι από τις διάφορες περιοχές της λίμνης, ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση και σε άλλα σημεία τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το αρχαιολογικό μουσείο Αιανής, τα κάστρα των Σερβίων, τα λαογραφικά και ιστορικά μουσεία στο Βελβεντό και τα Σέρβια, και οι υποδομές του Ναυτικού Ομίλου στη λίμνη.

Κάθε λιμενική κατασκευή, πλην του Ρυμνίου που είναι πλωτή νησίδα, θα αποτελείται από πλωτή πεζογέφυρα πρόσβασης συνδεδεμένη με ειδικό γεφυρίδιο με την όχθη, πλωτή εξέδρα υποστήριξης λειτουργιών και παροχής κυματικής προστασίας, θέσεις πρόσδεσης σκαφών και αποεπιβίβασης οικοτουριστών, σχεδόν περίκλειστο λιμναίο χώρο για διάφορες δραστηριότητες αναψυχής και συναφείς εκδηλώσεις.

Μετά την δημιουργία των λιμναίων υποδομών, η Εταιρεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης θα κληθεί να αναλάβει το έργο διαχείρισής τους, είτε μόνη της είτε με διαγωνισμό εκμίσθωσης του έργου αυτού σε ιδιώτες και απώτερο στόχο την τουριστική αξιοποίηση και προσέλκυση τουριστών.

“Το παρόν έργο αποτελεί την αναγκαία για την οικοτουριστική αξιοποίηση – ολοκλήρωση του δικτύου οικοτουριστικών λιμναίων υποδομών Πολυφύτου, συνέχεια της κατασκευής του πλωτού οικοτουριστικού λιμένα σύγχρονης τεχνολογίας και πολλαπλών χρήσεων στον όρμο Νεραΐδας λίμνης Πολυφύτου” αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη. Ο ίδιος σημειώνει ότι αντίστοιχο δίκτυο οικοτουριστικών λιμναίων υποδομών, έχει ήδη δημιουργηθεί στις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Ωστόσο η λίμνη Πολυφύτου παρά την έκτασή της, που φτάνει τα 72 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα στο βαθμό που είναι κάτι τέτοιο εφικτό.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις, άλλωστε, αποτελούν μέρος του συνολικού σχεδίου αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ. “Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει, εκτός από λιμναίες υποδομές, την τουριστική αξιοποίηση του πρώην οικισμού της ΔΕΗ στην περιοχή των Ιμέρων, την κατασκευή περιμετρικού δρόμου της λίμνης, αναπλάσεις στην παραλίμνια περιοχή με φυτεύσεις πρασίνου, ανάδειξη κάποιων περιοχών με πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. “Όλα τα παραπάνω θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2013 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015” προσθέτει.

Σχετικά άρθρα