Μας αρρωσταίνει το σπίτι μας; thumbnail
Ο αέρας μέσα στους τέσσερις τοίχους μας δεν είναι πάντα αθώος!

Μας αρρωσταίνει το σπίτι μας;

Το γνωρίζουμε πια καλά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έξω στο δρόμο μας βλάπτει. Τι συμβαίνει, όμως, με τον αέρα στο σπίτι και το γραφείο μας, όπου περνάμε το 90% του χρόνου μας; Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι πολύ καλά, γιατί ούτε ο δικό μας χώρος είναι τόσο ασφαλής όσο πιστεύουμε.


Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο όρος «σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού» ακούγεται συχνά και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πονοκεφάλους, ναυτία, κόπωση και βουλωμένη μύτη.


Αν και οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει την ακριβή αιτία που το προκαλεί, ωστόσο ο αέρας που δεν ανανεώνεται, τα υψηλά επίπεδα σκόνης ή διοξειδίου του άνθρακα είναι ανάμεσα στους συνήθεις ενόχους, ιδιαίτερα στα μεγάλα κτίρια.


Βέβαια, στο δικό μας σπίτι τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, γιατί πέρα από τη θέρμανση, έχουμε να συνεκτιμήσουμε τις ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, τα πλαστικά, τα καθαριστικά προϊόντα και τα αρωματικά χώρου. Επίσης, το στέγνωμα των ρούχων σε θερμαντικά σώματα πιστεύεται ότι συμβάλλει στην απελευθέρωση σωματιδίων από τα απορρυπαντικά Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Berkeley έδειξε ότι  το 60% των σπιτιών στην Καλιφόρνια, που μαγειρεύουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με γκαζάκι, παρουσιάζουν επίπεδα ρύπων – κυρίως από τους ατμούς του μαγειρέματος- που θα ήταν παράνομα σε εξωτερικούς χώρους.


Τα θέματα με τον αέρα στο σπίτι μας λύνονται εύκολα, αρκεί να αποφύγουμε τα χημικά αποσμητικά χώρου, τα οποία απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Ας επικεντρωθούμε στο δοκιμασμένο καλό αερισμό του χώρου μας, δηλαδή ας ανοίγουμε τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας.


Φωτογραφία Kevin Poh via flickr


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X