Είμαι έγκυος – κινδυνεύω από διαβήτη κύησης; thumbnail
Οι έγκυες στην Ελλάδα ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη στην αρχή της κύησης, ενώ υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση γίνεται εγκαίρως και η σωστή παρακολούθηση, τόσο της εγκύου, όσο και του κυήματος εξασφαλίζουν την καλύτερη πρόγνωση, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί.....

Είμαι έγκυος – κινδυνεύω από διαβήτη κύησης;

Γράφει ο Ειδικός Παθολόγος, Ευάγγελος Μαρινάκης.Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 


Συχνές Ερωτήσεις και Απλές Απαντήσεις για τον Κίνδυνο


Εμφάνισης Διαβήτη στην Κύηση και για τον τρόπο Διάγνωσης


 


Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης;


Σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι η εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης. Δηλαδή, πρόκειται για διαταραχή της ρύθμισης του σακχάρου, η οποία δεν προϋπήρχε, αλλά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κύηση.


Συνεπώς, η έγκυος με σακχαρώδη διαβήτη κύησης εμφανίζει αυξημένες τιμές σακχάρου αίματος κάποια στιγμή κατά την εξέλιξη της κύησης, ενώ πριν από την κύηση δεν υπήρχε γνωστό πρόβλημα.


Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης είναι περίπου 15-20% και αυξάνεται, γεγονός που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως το αυξημένο βάρος σώματος και η κύηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για το λόγο αυτό, όλες οι έγκυες πρέπει να ελέγχονται, χωρίς εξαίρεση.


Γιατί μπορεί να εμφανιστεί αυξημένο σάκχαρο στην κύηση;


Η κύηση συνοδεύεται με αυξημένες ανάγκες του γυναικείου σώματος για ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και μεταφέρει τη γλυκόζη (σάκχαρο) εντός των κυττάρων, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.


Οι αυξημένες ανάγκες που έχει η έγκυος για ινσουλίνη, είναι αποτέλεσμα της παραγωγής από τον πλακούντα ορμονών, οι οποίες έχουν διαβητογόνο δράση, δηλαδή έχουν την τάση να αυξήσουν το σάκχαρο. Η παραγωγή αυτών των ορμονών είναι φυσιολογική κατάσταση και γίνεται στα πλαίσια σημαντικών αλλαγών, οι οποίες εξασφαλίζουν την επαρκή θρέψη και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.


Όμως, παρά τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την κύηση, δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες που θα αναπτύξουν διαβήτη κύησης είναι εκείνες που δεν μπορούν να παράγουν την επιπλέον ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται. Η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός τους δεν επαρκεί για να εισέλθει η γλυκόζη μέσα στα κύτταρα, οπότε συσσωρεύεται στο αίμα και τελικά εμφανίζεται αυξημένη στις εξετάσεις αίματος.


Ο διαβήτης κύησης είναι ίδιος με τις άλλες μορφές διαβήτη;


Ο διαβήτης κύησης είναι ξεχωριστή κατάσταση και αφορά μόνο τις γυναίκες εκείνες που πριν την κύηση δεν είχαν διαβήτη. Εάν η γυναίκα είχε διαβήτη πριν μείνει έγκυος, τότε δεν χρησιμοποιούμε τον όρο «διαβήτης κύησης». Αυτό έχει σημασία γιατί υπάρχουν διαφορές στη θεραπεία, η οποία στις περιπτώσεις γνωστού διαβήτη πρέπει να ξεκινά με προσοχή πριν την εγκυμοσύνη.


Γιατί πρέπει να γίνεται έλεγχος για πιθανό διαβήτη κύησης;


Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη κύησης, γιατί ο διαβήτης κύησης αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές τόσο στην έγκυο όσο και στο κύημα:


Μεγάλο μέγεθος και βάρος κυήματος, το οποίο προκαλεί προβλήματα στο τοκετό και οδηγεί σε αναγκαιότητα καισαρικής τομής.


Κίνδυνος προ-εκλαμψίας. Η προ-εκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ, στη σοβαρή της μορφή, σχετίζεται με βλάβες από πολλά όργανα του σώματος της εγκύου, καθώς και επιπλοκές που αφορούν το κύημα.


Υπογλυκαιμία του νεογνού μετά τον τοκετό, για την οποία συχνά χρειάζεται εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.


Απώλεια του κυήματος (σπάνιο πλέον στις μέρες μας)


Εμφάνιση διαβήτη ή παχυσαρκίας στο παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία


Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μητέρα στο μέλλον


Εάν ο διαβήτης κύησης διαγνωστεί εγκαίρως και βρίσκεται υπό έλεγχο, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών, τόσο για το έμβρυο, όσο και για την έγκυο, μειώνεται σημαντικά.


Ποιές γυναίκες πρέπει να ελεγχθούν για διαβήτη κύησης;


Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο τους κατά την πρώτη επίσκεψη και να υποβάλλονται σε ειδικό έλεγχο «ανοχής γλυκόζης» κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως ο έλεγχος αυτός γίνεται μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης, γιατί ο διαβήτης συνήθως εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα κύσης και όχι νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση η επιλογή του χρόνου που θα διενεργηθεί η εξέταση εξατομικεύεται.


Γυναίκες στις οποίες υπάρχει υποψία προϋπάρχοντος διαβήτη, ή έχουν παράγοντες κινδύνου για να εμφανίσουν αυξημένο σάκχαρο, όπως αυξημένο βάρος σώματος, μεγάλη σχετικά ηλικία (πάνω από 30-35 ετών), ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη κ.α. μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθούν νωρίτερα.


Συνεπώς συνεκτιμούνται όλοι οι παράγοντες εκείνοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξημένο σάκχαρο στην έγκυο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για το πότε θα γίνει ο έλεγχος για διαβήτη κύησης.


Πώς γίνεται ο έλεγχος για διαβήτη κύησης;


Ο έλεγχος αυτός γίνεται πρωί, μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών, και χωρίς περιορισμό των υδατανθράκων τις προηγούμενες 3 ημέρες. Η εξεταζόμενη λαμβάνει από το στόμα τυποποιημένο γλυκό ρόφημα, το οποίο περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης.


Υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα ελέγχου της «ανοχής γλυκόζης» π.χ. με 75 γρ, ή 100 γρ γλυκόζης και 3 ή 4 μετρήσεις σακχάρου με λήψη αίματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Με βάση τα νεώτερα δεδομένα, συνήθως επιλέγουμε την εξέταση με τα 75 γρ γλυκόζης, η οποία είναι πιο απλή, πιο σύντομη, με λιγότερες αιμοληψίες και εξίσου αξιόπιστη.


Είμαι έγκυος – κινδυνεύω από διαβήτη κύησης;


Μπορούμε να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην έγκυο αναζητώντας συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι τροποιήσιμοι, δηλαδή μπορούμε με τη σωστή παρέμβαση να τους απομακρύνουμε, ή να τους βελτιώσουμε, και κάποιοι είναι μη τροποποιήσιμοι, όπως π.χ. η ηλικία, οπότε δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε.


Παράγοντες που σχετίζονται με εμφάνιση διαβήτη στην κύηση:


Α. Πιθανώς αναστρέψιμοι, ή τροποποιήσιμοι:


Αυξημένο βάρος σώματος πριν από την κύηση
Ιστορικό προ-διαβήτη πριν από την κύηση
Μεγάλη αύξηση βάρους σώματος κατά την κύηση


Β. Μη τροποποιήσιμοι:


Ηλικία: η εμφάνιση διαβήτη κύησης είναι πιο πιθανή σε γυναίκες > 35 ετών. Μικρός κίνδυνος σε γυναίκες < 25 ετών, και ενδιάμεσος κίνδυνος σε γυναίκες περίπου 30 ετών
Φυλή: Λατίνοι, Αφροαμερικάνοι, Ισπανοαμερικάνοι, Αμερικάνοι, Ασιάτες, Ειρηνικός
Ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη
Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών (ή πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση)
Προηγούμενη ανεξήγητη απώλεια εμβρύου, ή νεογνό με δυσμορφίες
Έγκυος γεννηθείσα (η ίδια) > 4 κιλά ή < 2,7 κιλά
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Αρτηριακή υπέρταση
Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, ή διαβήτη κύησης
Γλυκοζουρία στην πρώτη επίσκεψη στον/στην γυναικολόγοΑντί επιλόγου: Καλά νέα!


Οι έγκυες στην Ελλάδα ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη στην αρχή της κύησης, ενώ υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση γίνεται εγκαίρως και η σωστή παρακολούθηση, τόσο της εγκύου, όσο και του κυήματος εξασφαλίζουν την καλύτερη πρόγνωση, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί.


Ευάγγελος Μαρινάκης
Ειδικός Παθολόγος
Με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη (Λαϊκό Νοσοκομείο) και την εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής (Advance Life Support Instructor).


evanmarinakis@gmail.com


Κινητό: 6978 771121


Φωτογραφία εξωφύλλου : www.roditelji.hrΒιβλιογραφία:
American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes, Diabetes Care, January 2017 Volume 40, Supplement 1
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς. Κεφ. 27, σελ. 145, Σακχαρώδης Διαβήτης και Κύηση, 2017.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X