Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πανελλήνιες 2017: Αυξάνονται οι υποψήφιοι
Πανελλήνιες 2017: Αυξάνονται οι υποψήφιοι thumbnail

Πανελλήνιες 2017: Αυξάνονται οι υποψήφιοι

Ανοδική είναι τα τελευταία χρόνια η πορεία του αριθμού των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος δήλωσαν να εξεταστούν για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια 104.965 μαθητές, αυξημένοι κατά 1.600 σε σχέση με πέρυσι (103.366).


Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εντοπίζεται στους μαθητές των γενικών Λυκείων, καθώς 1.520 επιπλέον δήλωσαν φέτος συμμετοχή για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, που ανοίγουν αυλαία με τα ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου και την επόμενη ημέρα παίρνουν τη σκυτάλη τα γενικά Λύκεια με πρώτο μάθημα προς εξέταση τη Νεοελληνική Γλώσσα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα στοιχεία των φετινών υποψηφίων.


Φέτος, ο αριθμός εισακτέων αφορά 70.726 θέσεις στα ελληνικά αμφιθέατρα, με τα ΤΕΙ να «φορτώνονται» επιπλέον 800 θέσεις, ενώ τα Πανεπιστήμια χάνουν μόλις 79 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Στο συνολικό αριθμό εισακτέων, το 10% αφορά τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών που μπορούν να διεκδικήσουν με την ειδική κατηγορία ένα μέρος του συνόλου των θέσεων χωρίς νέα εξέταση. Το 60% της κατηγορίας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», διεκδικούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που εξετάστηκαν τον Μάιο του 2016, ενώ το 40% διεκδικούν οι υποψήφιοι του 2015. Φέτος, υπάρχει και μία ακόμα ποσόστωση στο σύνολο των θέσεων που αφορά τα Πανεπιστήμια. Πρόκειται για το 1% των θέσεων ανά σχολή ή τμήμα το οποίο αφορά τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ.


Σε ρυθμούς Πανελλαδικών αλλά και προθεσμιών έχουν μπει και οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές. Η προκήρυξη για τις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας έχει ήδη εκδοθεί και αναμένεται νέα με τον αριθμό εισακτέων.


Σημειώνεται ότι πέρσι άνοιξαν για πρώτη φορά οι σχολές μέσω Πανελλαδικών, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό (ήταν η 13η πιο δημοφιλής επιλογή στο μηχανογραφικό και η βάση εκτοξεύθηκε στα 17.900 μόρια).


Για τους ενδιαφερόμενους στις Αστυνομικές Σχολές έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού. Ο αριθμός των εισακτέων κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, 290 θέσεις συνολικά, από τις οποίες στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 250 και στη Σχολή Αξιωματικών οι 40.


Παράλληλα έχει αναρτηθεί και η εγκύκλιος για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους ή διαμονής τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 15:00.


Πέρσι εγκαινιάστηκε πρώτη φορά το νέο σύστημα Πανελλαδικών με λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και ανακατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία. Φέτος, έχουν διαμορφωθεί οι πρώτες εντυπώσεις από το καινούργιο εισαγωγικό σύστημα, ενώ υπήρξαν και κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό.


Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι στο 2ο, 3ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο που αφορούν θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, Υγεία, Οικονομία και Πληροφορική, καθώς έχει ανοίξει η βεντάλια των επιλογών τους σε σχολές και τμήματα.


Αντίθετα, περιορισμένες επιλογές έχουν οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών (1ο πεδίο), ενώ εγκλωβισμένα παραμένουν και τα Παιδαγωγικά, τα οποία απομονώθηκαν με αποτέλεσμα να σημειωθεί πέρσι και τεράστια πτώση των βάσεων, κυρίως στα περιφερειακά ιδρύματα.


Διαβάστε περισσότερα


https://boro.gr/176043/antistrofh-metrhsh-gia-tis-panelladikes-eksetaseis


https://boro.gr/173385/4-tips-gia-to-diavasma-twn-eksetasewn


Πηγή: cnn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X