Η καλύτερη πρόληψη για καρδιαγγειακά και καρκίνο!

<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Γράφει ο Παπαλαζάρου Αναστάσιος, PhD (<a href="http://www.nutrimed.gr">www.nutrimed.gr</a>)</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Περνώντας από ένα καφενείο, τρεις είναι οι κύριες συζητήσεις που θα ακούσεις να γίνονται.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Πολιτικά… Αθλητικά και… φαρμακευτικά! Εγώ παίρνω χάπι για την πίεση, εγώ χάπι για την καρδιά, χάπι για το ένα, χάπι για το άλλο… Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον, συνήθως μεγάλο σε ηλικία, να το λέει αυτό; </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Για να μην φτάσετε, λοιπόν, και εσείς να λέτε τα ίδια, <strong>φροντίστε για την υγεία της καρδιάς σας από σήμερα,</strong> όσο χρονών κι αν είστε. Άλλωστε η διατροφή και η υγεία που "χτίζουμε" από πολύ μικρή ηλικία..μας ακολουθεί μέχρι τα βαριά γεράματα λένε οι περισσότερες μελέτες.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Και ενώ αρκετές μελέτες εξυμνούν την ευεργετικότητα της Μεσογειακής Διατροφής, εμείς ένας από τους κατεξοχήν Μεσογειακούς λαούς, δείχνουμε να της γυρνάμε την πλάτη. Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 1.500.000 υγιείς ενήλικες επιβεβαίωσε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα». </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Ας αλλάξουμε διατροφική συμπεριφορά ακολουθώντας τα βήματα της Μεσογειακής Διατροφής!</strong></span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Ποια είναι αυτά; </strong></span><br /><span style="font-size: small;">Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης</span><br /><span style="font-size: small;">Η συχνή κατανάλωση ψαριών και δη λιπαρών αντί κόκκινου κρέατος </span><br /><span style="font-size: small;">Η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά</span><br /><span style="font-size: small;">Η κατανάλωση ελαιολάδου ως κύρια πηγή λίπους αλλά ξηρών καρπών</span><br /><span style="font-size: small;">Η κατανάλωση τοπικών, εποχιακών και φρέσκων προϊόντων</span><br /><span style="font-size: small;">Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά</span><br /><span style="font-size: small;">Η φυσική δραστηριότητα</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, γενικά, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα</strong> σε καλής ποιότητας λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα) και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη αλλά και από υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ενώ, περιέχει ελάχιστα έως καθόλου επεξεργασμένα προϊόντα. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο σε πάρα πολλές μελέτες τα τελευταία 20 – 30 χρόνια.</strong> Με την πλειονότητα αυτών να καταλήγουν στην ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής έναντι καρδιαγγειακών νόσων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου, διαφόρων μορφών καρκίνου ακόμα και έναντι ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό όπως οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα. </span><br /><br /><em><strong><span style="font-size: small;">Όσο πιο πιστά ακολουθεί κανείς τη Μεσογειακή Διατροφή τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο!</span></strong></em><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι χαμηλή σε λιπαρά, αντίθετα</strong>, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά! Αυτό είναι τελικά το πιο σημαντικό, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν κυρίως στο δυτικό κόσμο, ότι δηλαδή οι δίαιτες χαμηλές σε λίπος είναι πιο προστατευτικές. Δώστε, λοιπόν, βαρύτητα στην ποιότητα του λίπους της διατροφής σας αντικαθιστώντας τα κορεσμένα με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6). Χρησιμοποιείστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, αυξήστε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς για σνακ και αντικαταστήστε το ζωικό βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη με ω-3.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών στερολών</strong> που αποδεδειγμένα πλέον μειώνουν τη χοληστερίνη καταναλώνοντας όσπρια, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και λειτουργικά τρόφιμα όπως οι εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Κι αυτό γιατί… </strong></span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Στην Ελλάδα, σχεδόν το 90% του πληθυσμού καταναλώνει &gt;10% κορεσμένο λίπος (σε σχέση με ότι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες) και περίπου το 40% του πληθυσμού καταναλώνει &lt;6% πολυακόρεστα (αντίθετα από τις συστάσεις).</span></strong><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Σ</span><span style="font-size: small;">υν τοις άλλοις, 1 στους 3 Έλληνες έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν. Τρομακτικά νούμερα, δεν νομίζετε; Ας μην είμαστε μέρος αυτών των ποσοστών.</span></strong><br /><br /><span style="font-size: small;">Η Μεσογειακή Διατροφή με ‘εγχειρίδιο χρήσης’ τη μεσογειακή πυραμίδα καθορίζει τη διατροφή μας στη σωστή ποσότητα, στη σωστή συχνότητα και στις σωστές αναλογίες συστατικών. Αρκεί μόνο να την υιοθετήσουμε…</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Φωτογραφία εξωφύλλου : http://terapiaherbal.com</span></p>

Σχετικά άρθρα