Τα μυστικά βλάπτουν την υγεία thumbnail

Τα μυστικά βλάπτουν την υγεία

Τα μυστικά μπορεί να βλάψουν με πολλούς τρόπους την υγεία μας, γιατί όπως λένε οι ειδικοί το εσωτερικό μαρτύριο που τα συνοδεύει προκαλεί άγχος, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και ρυτίδες.


Ωστόσο, το πρόβλημα δε φαίνεται να είναι τα μυστικά αυτά καθεαυτά, αλλά ο χρόνος που αφιερώνουμε στο να σκεφτόμαστε τους… σκελετούς που κρύβουμε στη ντουλάπα μας.
Μάλιστα, από ότι φαίνεται το 95% των ανθρώπων κρατούν κατά μέσο όρο 13 μυστικά κάθε φορά, με 5 από αυτά να είναι τόσο προσωπικά που δεν τολμούν να τα αποκαλύψουν. Τα πιο συχνά κρυμμένα μυστικά ήταν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ή οι ερωτικές σεξουαλικές σχέσεις με ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ η λίστα με τα πιο κοινα περιλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κακή εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, τα οικονομικά ζητήματα, η κακή απόδοση στη δουλειά, κάποιος εθισμός και η άμβλωση.


Αυτές οι κρυμμένες σκέψεις οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων της ορμόνης κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το στρες.


Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι από τη στιγμή που το πρόβλημα εντοπίζεται στις σκέψεις που κάνουμε για τα μυστικά, τότε αρκεί να εστιάζουμε σε αυτές λιγότερο ή να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να μετριάσουμε τον αρνητικό τους αντίκτυπο.


Μαρία Παπαδοδημητράκη


Διαβάστε επίσης:


Τα ψέματα του άνδρα που μπορεί να κρύβουν απιστία


Πότε αρχίζουν τα μυστικά και τα ψέματα σε μια σχέση

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X