«Έχω… κολλήσει με την πρώην μου! Πώς να προχωρήσω;»

Χώρισα πριν από έναν χρόνο και ενώ προχώρησα κανονικά τη ζωή μου, ξαφνικά μετά από τόσο καιρό το μυαλό μου «κόλλησε» και άρχισαν να με… τρώνε τα «πώς» και τα «γιατί». Έχασα τον ύπνο. Γιατί συμβαίνει αυτό τόσο καιρό μετά;

Στο ερώτημά σας απάντησε η κλινική ψυχολογός – ψυχολόγος υγείας Γεωργία Πουλημενέα

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ο χωρισμός είναι ένα γεγονός που απαιτεί ένα διάστημα, προκειμένου να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε πλήρως. Συχνά κάποιος μπορεί πάνω στο άγχος του να προχωρήσει παρακάτω, να θάψει τη λύπη που νιώθει. Φυσικά πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πως κάποιος διαχειρίζεται ένα χωρισμό.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους από αυτούς: ποιος από τους δύο το αποφάσισε, πόσο καιρό πριν το ανακοινώσει στον/στη σύντροφο το επεξεργαζόταν, αν είχε παράλληλη σχέση, ποια ήταν η ποιότητα της σχέσης κτλ. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν δεν επεξεργαστούμε και δεν πάρουμε το χρόνο μας να πενθήσουμε για τη λήξη μιας σχέσης είναι πολύ πιθανό τα καταπιεσμένα συναισθήματά μας να επιστρέψουν αργότερα και να θέλουν να εκφραστούν.

Στην περίπτωσή σας απουσιάζουν αρκετά στοιχεία προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί έπειτα από ένα χρόνο αναρωτιέστε για το τι έγινε στη σχέση σας. Θα πρότεινα να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ξεπεράσει αυτήν την περίοδο. Αν δείτε και επιμένει η ανησυχία και η διαταραχή στον ύπνο σας καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω σεξ με τον πρώην μου! Τι να κάνω;»

«Ο πρώην μου με θέλει πίσω και δεν ξέρω τι να κάνω… Είμαι σε αδιέξοδο!»

Σχετικά άρθρα