«Το αντίθετο της λιτότητας δεν είναι η Αποκάλυψη»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια το δόγμα του σοκ, αλλά και ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες πολίτες “πολεμούν σαν τρελοί”, έχοντας μάλιστα εμπνεύσει και άλλους λαούς -π.χ, το ρεύμα των “Intignados” στην Ισπανία- ν’ αντιδράσουν, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, η Καναδή ακτιβίστρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.

Η κ. Κλάιν, που βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην Ελλάδα, κάνοντας έρευνα -μεταξύ άλλων στις Σκουριές- για το επόμενό της βιβλίο, αλλά για ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογική κρίση διεθνώς,ισχυρίστηκε ακόμη ότι αστυνομικούς ελέγχους αντίστοιχους με αυτούς που βίωσε στη Χαλκιδική, τους έχει συναντήσει μόνο στη Γάζα.

“Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς ευρώ, είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό”

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει συσσωρευμένη πολλή οργή, την οποία δυστυχώς εκμεταλλεύεται σε ένα βαθμό το ακροδεξιό κόμμα και ότι, ακόμη και τώρα, που εφαρμόζεται “κτηνώδης λιτότητα” και η χώρα έχει περάσει στη φάση “της εκμετάλλευσης της κρίσης για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων”, η ίδια δεν έχει δει να εφαρμόζονται πολιτικές, που θα απέτρεπαν μια αντίστοιχη κατάσταση μελλοντικά. “Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς το ευρώ, τότε είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό”, είπε.

Οι βαλκανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν

Επισήμανε ότι της φαίνεται απίστευτο ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν ακόμη συνεργαστεί για ν’ αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην αυστηρή λιτότητα. “Δεν ξέρω ποια είναι η ιδανική εναλλακτική, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες λύσεις, από αυτές που έχουν ειπωθεί στους Έλληνες”, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι το κόμμα εκείνο, που θα προτείνει στους πολίτες υπεύθυνη εναλλακτική και θα τους πείσει ότι το αντίθετο της λιτότητας δεν είναι η Αποκάλυψη, θα προσελκύσει μεγάλη στήριξη.

Για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σκόπιμο να μετακινηθεί προς το κέντρο, για να αυξήσει την πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης, απάντησε: “Υπάρχει πολύ μακρά ιστορία αριστερών κομμάτων, που πάνε προς το κέντρο για να γίνουν πιο αποδεκτά, αλλά θα ήταν πλήρης καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι τέτοιο

Σχετικά άρθρα