Τρώτε υγιεινά και σωστά για να τρώει και το παιδί σας υγιεινά και σωστά! thumbnail
Το «κακό» είναι ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί το αυτονόητο: τα παιδιά μιμούνται!

Τρώτε υγιεινά και σωστά για να τρώει και το παιδί σας υγιεινά και σωστά!

Πολύ συχνά σαν διαιτολόγοι ακούμε γονείς να παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους τρώνε ανθυγιεινά, ότι δεν τρώνε φρούτα ή ψάρια ή όσπρια, ότι το βάρος τους έχει αυξηθεί και πολλά ακόμη διατροφικά θέματα στα οποία δεν μπορούν να βρουν λύση. Το καλό είναι ότι αφού μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν τη βοήθεια μας ανησυχούν πραγματικά για την υγεία των παιδιών τους και έχουν πολλές πιθανότητες να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Το «κακό» είναι ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί το αυτονόητο: τα παιδιά μιμούνται!


Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές. Είναι σφουγγάρια, είναι ξάγρυπνοι παρατηρητές έτοιμοι να αρπάξουν την επόμενη κίνηση μας/λέξη μας και να την εφαρμόσουν. Έτσι λοιπόν, πως θα φάει το παιδί φρούτα αν εσύ δεν τρως; Πώς θα φάει ψάρια αν δεν υπάρχουν στην διατροφή της οικογένειας, αν δηλαδή δεν του μάθουν οι ίδιοι οι γονείς του να τρώει; Περιμένουμε από το παιδί να μη θέλει να φάει γλυκά, παγωτά και ανθυγιεινά σνακς που τρώμε εμείς οι μεγάλοι γιατί «δεν είναι καλό για τα παιδάκια». Αυτό όμως έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δημιουργούμε στο παιδί το αίσθημα της στέρησης και το διαχωρίζουμε από τις δικές μας επιθυμίες.


Το πρόβλημα για το παιδί γίνεται ακόμη εντονότερο όταν χρησιμοποιούνται συμπεριφορές και εκφράσεις του τύπου «εσύ δεν κάνει να φας θα παχύνεις» ενώ ο/η αδερφός/ή και εμείς οι γονείς μπορούμε γιατί είμαστε αδύνατοι (!). Αν σε κάποιους φαίνεται ακραίο το τελευταίο σενάριο σας πληροφορώ πως είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα παιδιά στιγματίζονται από τέτοιες κινήσεις, και μ’ αυτόν τον τρόπο τα ωθούμε τελικά να τρώνε κρυφά από εμάς και πιθανότατα ποσότητες πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που θα έτρωγαν αν τρώγαμε όλοι μαζί. Τα βοηθάμε έτσι να αναπτύξουν μία κακή σχέση με το φαγητό. Κι αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε αυτό διαιωνίζεται με συνέπειες ολέθριες για την υγεία του παιδιού, ψυχική και σωματική.


Πολύ συχνά επίσης βλέπουμε παιδάκια με κακή εικόνα σώματος που ζητούν από μόνα τους να χάσουν κιλά γιατί «έχουν παχύνει τώρα τελευταία». Όμως το πιθανότερο είναι να μην το σκέφτηκαν μόνα τους. Όταν μόνιμα θέματα συζήτησης στην τηλεόραση είναι: πώς θα χάσετε τα κιλά των γιορτών, πώς θα προετοιμάσετε το σώμα σας για το καλοκαίρι και η μαμά ή ο μπαμπάς παραπονιούνται για τα περιττά κιλά που απέκτησαν το παιδί λαμβάνει όλη αυτή την αρνητική εικόνα και την υιοθετεί. Και οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά πλέον θεωρούνται καθημερινότητα.


Είναι λοιπόν οι γονείς αυτοί που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για να είναι τα παιδιά τους υγιή! Αν τρώτε φρούτα και λαχανικά μαζί τους θα φάνε κι αυτά, μπορεί όχι όλα τα φρούτα ή όχι όλα τα παιδάκια, άλλα σίγουρα τα περισσότερα θα ωφεληθούν. Είστε υπεύθυνοι για τις τροφές που μπαίνουν στο σπίτι, αν λοιπόν δε θέλετε το παιδί σας να τρώει σοκολάτες και γαριδάκια μην τα αγοράζετε και μην τρώτε ούτε εσείς. Αν αγαπάτε το σώμα σας και την υγεία σας θα το καταλάβουν τα παιδιά σας και θα το κάνουν κι αυτά. Μη μιλάτε στα παιδιά για κιλά και εξωτερική εμφάνιση, επικεντρωθείτε στα ουσιώδη. Βοηθήστε τα να έχουν αυτοεκτίμηση και αποδεχτείτε τα πρώτα εσείς. Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες μαζί τους για να μάθουν πως η άσκηση είναι μέρος της ζωής μας και εφαρμόστε κι εσείς μια μορφή καθημερινής άσκησης για τη δική σας υγεία.


Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X